K+N houdt schade beperkt in coronajaar 2020

Jaarverslag 2020

Het Zwitserse Kuehne + Nagel (K+N) sloot het coronajaar 2020 af met een nettowinst van 789 miljoen Zwitserse frank (713 miljoen euro). Het resultaat was nagenoeg gelijk (-1,4%) aan dat van 2019. Het bedrijfsresultaat (1 miljard frank) nam marginaal toe (+1%), terwijl de omzet (20,3 miljard frank) 3,4% inleverde vergeleken met 2019.

Dat meldt K+N deze week in het jaarverslag over 2020. Dat boekjaar liep de netwerkexpediteur in het eerste halfjaar financiële averij op door de coronacrisis en stond de tweede helft in het teken van het herstel van die schade. Het resultaat werd daarbij ook nog eens negatief beïnvloed door valuta-effecten (-6%), deelt de expediteur mee. Ondanks de minder hoge winst wil de directie de aandeelhouders trakteren op een hoger dividend. Dat gaat omhoog van 4 naar 4,5 frank per aandeel.

Het winstherstel in het tweede halfjaar schrijft K+N in de jaarrekening vooral toe aan de sterk gestegen prijzen in de luchtvrachtmarkt. Ook de volumes stegen in dat segment door het groter aanbod aan onder meer farmaceutica. Dat alles zorgde bij luchtvrachtdivisie voor een verdubbeling van het bedrijfsresultaat (ebit) in het vierde kwartaal naar 155 miljoen frank. Voor het gehele fiscale jaar nam de bedrijfswinst met 50% toen naar 505 miljoen frank, terwijl de jaaromzet uit de luchtvrachtverkoop op 5,2 miljard frank uitkwam, een toename van 11,6%.

Zeecontainers

Het containervervoer liet, ondanks een duidelijk herstel in het vierde kwartaal van de import, een verlies van 7% zien in 2020 naar 4,5 miljoen teu. De gestegen tarieven zorgden voor een iets minder verval (-5%) van de inkomsten van de zeevrachtdivisie naar 7,1 miljard frank. Onder de streep bleef een resultaat over van 423 miljoen frank, een afname van 7,2%.

Het wegvervoer van K+N kampte vooral in de eerste helft met een sterk gedaald ladingaanbod, maar de vrachtvolumes waren in het laatste kwartaal in Europa weer op het niveau van begin 2020, stelt de directie van K+N. De Noord-Amerikaanse markt bleef dat herstel in het landvervoer beperkt tot de onderdelen pharma, healthcare en e-commerce. Dat alles resulteerde in een omzetverlies van 10% in de wegvervoeractiviteiten naar 3,22 miljard frank. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 62 miljoen frank, een daling van ruim 20%.

De Zwitserse expediteur sloot verder in de contractlogistiek vorig jaar een ingrijpende reorganisatie af waarbij activiteiten in Argentinie, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk werden afgestoten. Dat leverde een hogere productiviteit op bij de divisie, aldus de directie. Daarnaast won de werkmaatschappij nieuwe contracten in onder meer meer de healthcare en e-commerce.

Halvering

Dat kon niet verhinderen dat de omzet aan het einde van het jaar met 4,9 miljard Zwitserse frank 10% lager uitviel dan in 2019. Het onderliggende bedrijfsresultaat (80 miljoen frank) kreeg nog een zwaardere tik en halveerde vergeleken met het resultaat van 2019. K+N wijst er daarbij op dat zonder eenmalige positieve baten uit 2019 en een negatieve post uit 2020 het resultaat met -7,6% veel minder zou hebben  ingeleverd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

K+N houdt schade beperkt in coronajaar 2020 | NT

K+N houdt schade beperkt in coronajaar 2020

Jaarverslag 2020

Het Zwitserse Kuehne + Nagel (K+N) sloot het coronajaar 2020 af met een nettowinst van 789 miljoen Zwitserse frank (713 miljoen euro). Het resultaat was nagenoeg gelijk (-1,4%) aan dat van 2019. Het bedrijfsresultaat (1 miljard frank) nam marginaal toe (+1%), terwijl de omzet (20,3 miljard frank) 3,4% inleverde vergeleken met 2019.

Dat meldt K+N deze week in het jaarverslag over 2020. Dat boekjaar liep de netwerkexpediteur in het eerste halfjaar financiële averij op door de coronacrisis en stond de tweede helft in het teken van het herstel van die schade. Het resultaat werd daarbij ook nog eens negatief beïnvloed door valuta-effecten (-6%), deelt de expediteur mee. Ondanks de minder hoge winst wil de directie de aandeelhouders trakteren op een hoger dividend. Dat gaat omhoog van 4 naar 4,5 frank per aandeel.

Het winstherstel in het tweede halfjaar schrijft K+N in de jaarrekening vooral toe aan de sterk gestegen prijzen in de luchtvrachtmarkt. Ook de volumes stegen in dat segment door het groter aanbod aan onder meer farmaceutica. Dat alles zorgde bij luchtvrachtdivisie voor een verdubbeling van het bedrijfsresultaat (ebit) in het vierde kwartaal naar 155 miljoen frank. Voor het gehele fiscale jaar nam de bedrijfswinst met 50% toen naar 505 miljoen frank, terwijl de jaaromzet uit de luchtvrachtverkoop op 5,2 miljard frank uitkwam, een toename van 11,6%.

Zeecontainers

Het containervervoer liet, ondanks een duidelijk herstel in het vierde kwartaal van de import, een verlies van 7% zien in 2020 naar 4,5 miljoen teu. De gestegen tarieven zorgden voor een iets minder verval (-5%) van de inkomsten van de zeevrachtdivisie naar 7,1 miljard frank. Onder de streep bleef een resultaat over van 423 miljoen frank, een afname van 7,2%.

Het wegvervoer van K+N kampte vooral in de eerste helft met een sterk gedaald ladingaanbod, maar de vrachtvolumes waren in het laatste kwartaal in Europa weer op het niveau van begin 2020, stelt de directie van K+N. De Noord-Amerikaanse markt bleef dat herstel in het landvervoer beperkt tot de onderdelen pharma, healthcare en e-commerce. Dat alles resulteerde in een omzetverlies van 10% in de wegvervoeractiviteiten naar 3,22 miljard frank. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 62 miljoen frank, een daling van ruim 20%.

De Zwitserse expediteur sloot verder in de contractlogistiek vorig jaar een ingrijpende reorganisatie af waarbij activiteiten in Argentinie, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk werden afgestoten. Dat leverde een hogere productiviteit op bij de divisie, aldus de directie. Daarnaast won de werkmaatschappij nieuwe contracten in onder meer meer de healthcare en e-commerce.

Halvering

Dat kon niet verhinderen dat de omzet aan het einde van het jaar met 4,9 miljard Zwitserse frank 10% lager uitviel dan in 2019. Het onderliggende bedrijfsresultaat (80 miljoen frank) kreeg nog een zwaardere tik en halveerde vergeleken met het resultaat van 2019. K+N wijst er daarbij op dat zonder eenmalige positieve baten uit 2019 en een negatieve post uit 2020 het resultaat met -7,6% veel minder zou hebben  ingeleverd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement