Hogere inkomsten door de sterk gestegen vrachtprijzen in de tweede modaliteiten en de acquisitie van de Chinese dienstverlener Apex (e-commerce) zorgden daarbij voor een omzetgroei van 48% naar 7,2 miljard Zwitserse Frank in het tweede kwartaal. Het bedrijfsresultaat (ebitda) steeg met 87% naar 787 miljoen frank. Daarnaast leverden ook het landvervoer en contractlogistiek, waar K+N de Britse activiteiten verkocht, een positieve bijdrage aan de sterk gestegen nettowinst.

Over het eerste halfjaar boekte K+N daardoor een recordwinst van 764 miljoen frank (147%) op een omzet van 13,2 miljard frank (35%). Het bedrijfsresultaat viel 75% hoger uit met 1,3 miljard frank.

Containervervoer

Het containervervoer (Sea Logistics) leverde daarbij een resultaat voor belastingen (ebit) op van 504 miljoen frank, een stijging van meer dan 200% tegenover de eerste helft van 2020. De omzet in de zeevracht viel met 5,2 miljard frank ruim 55% hoger uit. De sterke groeicijfers kwamen bijna geheel voor rekening van de enorm gestegen vrachtprijzen in de containervaart, blijkt uit de volumecijfers. Die stegen met 3% naar 2,2 miljoen teu nauwelijks.

In de luchtvracht (Air Logistics) namen de volumes wel sterk toe door de recente acquisitie van het Chinese Apex door K+N. Dat leverde bijna 100.000 ton aan extra vracht op voor de Zwitserse expeditiegigant. Dat was mede de reden  dat het totale luchtvrachtvolume over de eerste helft van dit jaar met 44% steeg naar bijna 1 miljoen ton. Over het tweede kwartaal lag de toename met 557.000 ton op 66%.

De luchtvrachtactiviteiten waren over de eerste zes maanden van dit jaar goed voor een winst voor belastingen van 406 miljoen frank (+124%), waarvan 243 (+121%) voor rekening kwam van het tweede kwartaal. Rond 70 miljoen frank daarvan leverde de nieuwe aanwinst Apex. De bijdrage van de Chinese overname aan de totale luchtvrachtomzet (4 miljard frank) over het eerste halfjaar bedroeg 568 miljoen frank, blijkt verder uit de cijfers.

Wegvervoer

Het wegvervoer van K+N leverde over de eerste helft van het fiscale jaar een verdubbeling op van het ebit naar 54 miljoen frank op een omzet van 1,8 miljard frank (14%). Opvallend was de winstgroei (233%) bij het landvervoer in het tweede kwartaal naar 30 miljoen frank bij een omzet van 939 miljoen frank (+30%).

Contractlogistiek, de vierde transportdivisie binnen K+N, zag de omzet als enige werkmaatschappij over het eerste halfjaar dalen (-6%) naar 2,2 miljard frank. Die afname is geheel toe te schrijven aan de verkoop van de Britse activiteiten, aldus de expediteur. Daardoor komt nu 80% van de inkomsten van de divisie uit de opslag en distributie van e-commerce en farmaceutica. Onder de streep leverde contractlogistiek 72 miljoen frank (+60%) op over de eerste helft van het lopende boekjaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement