Ook DHL Global heeft interesse in overname DB Schenker

Expeditie

DHL Global Forwarding zou na het Deense DSV ook belangstelling hebben in de acquisitie van expeditiebedrijf Schenker, nu het moederbedrijf Deutsche Bahn de grote logistiek dienstverlener in de etalage heeft gezet. 

Foto: DB Schenker

De interesse wordt gemeld door de Duitse media. De verkoop moet volgens eerdere schattingen DB zo’n 20 miljard euro opleveren, maar de vraag is of de concurrenten DSV en DHL dat bedrag wel over hebben om Schenker, het laatste grote expeditiebedrijf dat te koop staat,  in te lijven.

De twee expediteurs zouden bij een acquisitie van DB Schenker wel automatisch de absolute marktleider worden in de mondiale expeditie, gelet op de jaarlijkse omzet van 11 miljard euro van Schenker. Ook verwacht het logistiek dochterbedrijf dit lopende boekjaar af te sluiten met een recordresultaat voor belastingen van 2 miljard euro. In 2021 lag de bedrijfswinst met 1,2 miljard ook al op een historisch hoog niveau, waardoor het Duitse expeditiebedrijf financieel geen groot risico is voor welke koper dan ook. Dat geldt zelfs als 2023 naar verwachting lagere bedrijfsresultaten zal laten zien door de mindere marktvraag en lagere transporttarieven.

‘Außenwirtschaftsgesetz’

DHL Global Forwarding heeft een groot voordeel op de buitenlandse concurrentie als het een bod uitbrengt op Schenker. Als Duits bedrijf heeft het niet te maken met de zogeheten ‘Außenwirtschaftsgesetz’, waar het Chinese Cosco onlangs mee te maken kreeg toen het een bod uitbracht op een van de overslagterminals van Hamburg. Die wet betekent dat de Duitse politiek uiteindelijk in het geval van strategische belangen het laatste woord heeft over deelnemingen en overnames van buitenlandse bedrijven in Duitse ondernemingen. Indien DHL een bod uitbrengt op Schenker speelt dat niet, omdat het expeditiebedrijf dan in Duitse handen blijft.

Behalve de twee expediteurs hebben ook een aantal Amerikaanse investeerders belangstelling getoond voor de koop van DB Schenker. De vraag is echter of zij met het mindere beursklimaat wel voldoende kapitaal op de beurs of bij beleggers kunnen ophalen voor de miljardenkoop.  De verwachting is overigens dat eerst in het najaar van 2023 een definitief besluit zal vallen over de verkoop van Schenker.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Ook DHL Global heeft interesse in overname DB Schenker | NT

Ook DHL Global heeft interesse in overname DB Schenker

Expeditie

DHL Global Forwarding zou na het Deense DSV ook belangstelling hebben in de acquisitie van expeditiebedrijf Schenker, nu het moederbedrijf Deutsche Bahn de grote logistiek dienstverlener in de etalage heeft gezet. 

Foto: DB Schenker

De interesse wordt gemeld door de Duitse media. De verkoop moet volgens eerdere schattingen DB zo’n 20 miljard euro opleveren, maar de vraag is of de concurrenten DSV en DHL dat bedrag wel over hebben om Schenker, het laatste grote expeditiebedrijf dat te koop staat,  in te lijven.

De twee expediteurs zouden bij een acquisitie van DB Schenker wel automatisch de absolute marktleider worden in de mondiale expeditie, gelet op de jaarlijkse omzet van 11 miljard euro van Schenker. Ook verwacht het logistiek dochterbedrijf dit lopende boekjaar af te sluiten met een recordresultaat voor belastingen van 2 miljard euro. In 2021 lag de bedrijfswinst met 1,2 miljard ook al op een historisch hoog niveau, waardoor het Duitse expeditiebedrijf financieel geen groot risico is voor welke koper dan ook. Dat geldt zelfs als 2023 naar verwachting lagere bedrijfsresultaten zal laten zien door de mindere marktvraag en lagere transporttarieven.

‘Außenwirtschaftsgesetz’

DHL Global Forwarding heeft een groot voordeel op de buitenlandse concurrentie als het een bod uitbrengt op Schenker. Als Duits bedrijf heeft het niet te maken met de zogeheten ‘Außenwirtschaftsgesetz’, waar het Chinese Cosco onlangs mee te maken kreeg toen het een bod uitbracht op een van de overslagterminals van Hamburg. Die wet betekent dat de Duitse politiek uiteindelijk in het geval van strategische belangen het laatste woord heeft over deelnemingen en overnames van buitenlandse bedrijven in Duitse ondernemingen. Indien DHL een bod uitbrengt op Schenker speelt dat niet, omdat het expeditiebedrijf dan in Duitse handen blijft.

Behalve de twee expediteurs hebben ook een aantal Amerikaanse investeerders belangstelling getoond voor de koop van DB Schenker. De vraag is echter of zij met het mindere beursklimaat wel voldoende kapitaal op de beurs of bij beleggers kunnen ophalen voor de miljardenkoop.  De verwachting is overigens dat eerst in het najaar van 2023 een definitief besluit zal vallen over de verkoop van Schenker.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement