Hij wilde geen details over de aard van het project vrijgeven, behalve dat het qua omvang vergelijkbaar is met de eerder dit jaar door Total en Exxon aangekondigde investeringsplannen. Die maakten beide eerder dit jaar bekend ongeveer één miljard euro te zullen investeren in uitbreiding en modernisering van hun bestaande raffinagecomplexen. Bruyninckx: ‘Ik sluit niet uit dat we over ongeveer drie maanden nog zo’n mooi, groot project kunnen aankondigen.’

In het interview zegt de Antwerpse haventopman verder dat de mogelijke aanleg van een pijpleiding ten behoeve van de chemiesector in beide havens van de baan is. Het onderzoek dat de havens gezamenlijk hebben uitgevoerd naar de aanleg van een zogenoemde multicore pijpleiding heeft uitgewezen dat het project niet rendabel is.

Volgens Bruyninckx ‘staat het project in de koelkast en komt het daar voorlopig ook niet meer uit’. Wel gaat Vlaanderen in zijn ruimtelijke planning ruimte reserveren voor de mogelijke aanleg van pijpleidingen tussen de twee havens in de verdere toekomst.

De omvang van de benodigde investering is niet bekend gemaakt, maar zou volgens Bruyninckx in de honderden miljoenen euro’s lopen. Het onderzoek wijst uit dat de transportkosten van vervoer van vloeibare lading via de pijpleiding veel hoger zouden zijn dan de tarieven die nu voor vervoer per binnenschip worden betaald.

Woordvoerder Sjaak Poppe van Havenbedrijf Rotterdam bevestigt dat het project van de baan is. Volgens hem hebben zich ook geen kandidaten voor de exploitatie gemeld. De twee havens zijn overigens al wel via een aantal pijpleidingen met elkaar verbonden. De bekendste is de in 1971 geopende Rotterdam – Antwerpen Pijpleiding (RAPL), door welke jaarlijks ruim dertig miljoen ton ruwe olie van Rotterdam naar Antwerpen vloeit ter bevoorrading van de raffinaderijen in het Belgische havengebied.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement