Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) woedend om boek ‘Pensioenmiljoenen’

Nt Dagen

Woedend heeft CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt gisteren het eerste exemplaar van het boek ‘Pensioenmiljoenen’ in ontvangst genomen.

In dit boek wordt beschreven hoe verzekeringsbedrijf Optas een miljard gulden van havenpensioenfonds PVH verduisterde.

Het boek, geschreven door oud-NT-journalist Frank de Kruif en historicus Sjaak van der Velden, beschrijft hoe verzekeringsbedrijf Optas, die het beheer van de pensioenpot overnam van pensioenfonds PVH, een miljard gulden verduisterde door de behaald met het pensioenfonds onder te brengen bij Stichting Ammodo, die wetenschap en kunst financiert.

Het boek is geschreven in opdracht van de Stichting Belangenbehartiging PVH. Die heeft, onder dreiging van juridische stappen van Stichting Ammodo die niet in het boek genoemd wil worden, besloten een aantal passages te schrappen, waaronder een citaat van Omtzigt.

‘Dit zijn Russische toestanden’, zei Omtzigt gisteren tijdens de boekpresentatie op de NT Dagen woedend. Na aanhoudende verzoeken heeft Aegon, die Optas heeft overgenomen, 688 miljoen euro teruggegeven aan de havenarbeiders. Maar volgens de auteurs van het boek is er nog altijd geld zoek. ‘Stichting Ammodo (Italiaanse voor deugdelijk, red.) financiert onder andere onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek’, zei Omtzigt. ‘Je kunt niet wetenschappelijk onderzoek financieren en tegelijk onderzoek naar de herkomst van het onderzoeksgeld frustreren.’

Omtzigt gaat de passages alsnog publiceren op zijn eigen website. ‘Ik heb geen overeenkomst getekend’, zegt hij. Omtzigt benadrukte dat de auteurs van het boek niets te verwijten valt. ‘Ook van hen zijn passages geschrapt.’

Eén van Omtzigt’s opmerkingen die uit het boek gehouden is deze:
‘Diep in mijn hart vind ik dat de haven te weinig heeft gekregen. De Stichting Ammodo speelt mooi weer en reikt prachtige prijzen uit, maar niet met geld dat van die mensen is. Ik ben helemaal voor privaat initiatief, en ook voor goede doelen en cultuur, maar deze pensioenpremies zijn betaald door de werkgevers en de werknemers in de havensector om er pensioen van te maken. Dus moet het aan pensioenen worden uitgegeven. Dat dit niet gebeurt, vind ik nog steeds pijnlijk.’

Onder andere het Rijksmuseum ontvangt geld van Stichting Ammodo. Omtzigt roept het museum op om te vragen naar de herkomst van het geld.

Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) woedend om boek ‘Pensioenmiljoenen’ | NT

Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) woedend om boek ‘Pensioenmiljoenen’

Nt Dagen

Woedend heeft CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt gisteren het eerste exemplaar van het boek ‘Pensioenmiljoenen’ in ontvangst genomen.

In dit boek wordt beschreven hoe verzekeringsbedrijf Optas een miljard gulden van havenpensioenfonds PVH verduisterde.

Het boek, geschreven door oud-NT-journalist Frank de Kruif en historicus Sjaak van der Velden, beschrijft hoe verzekeringsbedrijf Optas, die het beheer van de pensioenpot overnam van pensioenfonds PVH, een miljard gulden verduisterde door de behaald met het pensioenfonds onder te brengen bij Stichting Ammodo, die wetenschap en kunst financiert.

Het boek is geschreven in opdracht van de Stichting Belangenbehartiging PVH. Die heeft, onder dreiging van juridische stappen van Stichting Ammodo die niet in het boek genoemd wil worden, besloten een aantal passages te schrappen, waaronder een citaat van Omtzigt.

‘Dit zijn Russische toestanden’, zei Omtzigt gisteren tijdens de boekpresentatie op de NT Dagen woedend. Na aanhoudende verzoeken heeft Aegon, die Optas heeft overgenomen, 688 miljoen euro teruggegeven aan de havenarbeiders. Maar volgens de auteurs van het boek is er nog altijd geld zoek. ‘Stichting Ammodo (Italiaanse voor deugdelijk, red.) financiert onder andere onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek’, zei Omtzigt. ‘Je kunt niet wetenschappelijk onderzoek financieren en tegelijk onderzoek naar de herkomst van het onderzoeksgeld frustreren.’

Omtzigt gaat de passages alsnog publiceren op zijn eigen website. ‘Ik heb geen overeenkomst getekend’, zegt hij. Omtzigt benadrukte dat de auteurs van het boek niets te verwijten valt. ‘Ook van hen zijn passages geschrapt.’

Eén van Omtzigt’s opmerkingen die uit het boek gehouden is deze:
‘Diep in mijn hart vind ik dat de haven te weinig heeft gekregen. De Stichting Ammodo speelt mooi weer en reikt prachtige prijzen uit, maar niet met geld dat van die mensen is. Ik ben helemaal voor privaat initiatief, en ook voor goede doelen en cultuur, maar deze pensioenpremies zijn betaald door de werkgevers en de werknemers in de havensector om er pensioen van te maken. Dus moet het aan pensioenen worden uitgegeven. Dat dit niet gebeurt, vind ik nog steeds pijnlijk.’

Onder andere het Rijksmuseum ontvangt geld van Stichting Ammodo. Omtzigt roept het museum op om te vragen naar de herkomst van het geld.