Ook te zien op 4, 5 en 6 september: het indrukwekkende amfibisch transportschip ‘Johan de Witt’ van de Koninklijke Marine en het 102 meter hoge hefschip ‘Svanen’ van Van Oord. ‘Samen met de tientallen kleinere schepen die present zijn, wordt het weer een gigantische drukte op de rivier en langs de kades’, aldus Sabine Bruijnincx, directeur van de Wereldhavendagen.

Net als in vele voorgaande jaren is cruiseschip ‘Rotterdam’ van de Holland America Line present. Met 238 meter schoon aan de haak is zij de langste deelnemer aan de Wereldhavendagen van dit jaar. De hoogste deelnemer is de ‘Svanen’ van Van Oord. Dit schip is praktisch even lang (103 m.) als hoog (102 m.) en wordt gebruikt om funderingen van windmolens op zee te plaatsen.

Ook tot de vaste gasten van de Wereldhavendagen behoren de cruiseferries van P&O Ferries, die naar de stad varen voor een maritieme groet. Eentje (de ‘Pride of Rotterdam’ of de ‘Pride of Hull’) zal er kortstondig afmeren aan de Wilhelminakade. Bruijnincx: ‘Het wordt een spectaculair gezicht hoe zo’n 215 meter lang ‘bakbeest’ ingeparkeerd gaat worden.’

Vanzelfsprekend is ook de Koninklijke Marine volop aanwezig. Het grote amfibisch transportschip Zr. Ms. Johan de Witt (176 m. lang) voert het eskader aan, gevolgd door het patrouillevaartuig ‘Zeeland’ en de mijnenjager ‘Makkum’. Heel bijzonder is de aanwezigheid van een Britse ‘man of war’ in de vorm van het 133 meter lange fregat HMS ‘Portland’.

Een van de kleinere, en minstens even zo interessante schepen die te bewonderen zijn tijdens de Wereldhavendagen, is de nieuwste reddingboot, ‘Nh 1816’ van de KNRM, dat eind 2014 tot schip van het jaar werd gekroond. Ook bijzonder is het hybride binnenvaart containerschip Nadorias. Het 110 meter lange schip heeft nog wel een dieselmotor, maar vaart merendeels elektrisch op de route Rotterdam-Groningen en is nu open voor bezichtiging. Het Loodswezen stuurt haar ‘pilot station vessel’ Polaris – dat normaal altijd op zee is – naar de Wereldhavendagen.


De komst van alle genoemde schepen is onder voorbehoud.