Vrijdagochtend werden de Wereldhavendagen publiekelijk geopend door de voorzitter van Stichting Wereldhavendagen onder begeleiding van de Young Maritime Representatives van 2015. De opening vond plaats op zeesleper de ‘Elbe’ aan de Holland Amerikakade op de Wilhelminapier. Flyboard Nederland en een RPA-schip van het Havenbedrijf Rotterdam zorgden voor een feestelijk waterspektakel.

Het centrum van Rotterdam staat vanaf vrijdag drie dagen in het teken van de Wereldhavendagen. Er worden meer dan 400.000 bezoekers verwacht die tientallen kleine en grote schepen, maar ook evenementen kunnen bezoeken. Het weer is niet optimaal, maar echte zeebonken laten zich natuurlijk niet weerhouden door een buitje!

Vooral de mariniers laten zich op verschillende manieren zien in hun thuisstad. Zo komen ze in actie tijdens een bevrijdingsactie op het water en ruim 140 mariniers beginnen een roeitocht naar Engeland. Zij starten zaterdag onder de Erasmusbrug. De tocht gaat via Vlissingen naar Londen, waar de sloepen meedoen aan het grootste roeievenement ter wereld, The Great River Race.

De Wereldhavendagen spelen zich hoofdzakelijk af tussen de Wilhelminapier en de Parkkade. Ook in de stad zelf vinden allerlei evenementen plaats. Het programma biedt ook dit jaar weer vele honderden activiteiten voor jong en oud, variërend van excursies, (nautische) demonstraties, kunstprojecten, optredens en gelieerde festivals als De Nacht van de Kaap en het Internationaal Shantyfestival Rotterdam. In het kader van het thema ‘Droomhaven’ is er ook speciale aandacht ook voor innovatie en nieuwe technieken op de terreinen van de stadshavens M4H en RDM Rotterdam.