Groningen Seaports plust 11%

Jaarcijfers

De havens van Groningen Seaports, Delfzijl en Eemshaven, hebben vorig jaar elf miljoen ton lading overgeslagen, 11% meer dan in 2014.

De uitgifte van bedrijventerreinen bleef met 4,5 hectare achter op de prognose, maar de havenbeheerder maakt dat dit jaar zeker goed. Vandaag maakte SunPort Delfzijl namelijk bekend dertig hectare in het gebied Oosterhorn vol te gaan zetten met 123.000 zonnepanelen. Die moeten dertig 30 MegaWatt per jaar aan stroom gaan opwekken, waarmee dit het grootste zonnepark van Nederland wordt.

De aanleg van de nieuwe stoomleiding op het industrieterrein Oosterhorn gaat nog deze maand van start en binnenkort volgt de overdracht van de eerste terreinen, aldus de havenbeheerder. Het project met een geschatte invetsering van 15 miljoen euro is recentelijk overgenomen door het Duitse Wirsol, die het met Groningen Seaports als partner verder gaat ontwikkelen.

Groningen Seaports verwacht de komende jaren vooral te groeien in de sectoren offshore wind, biobased chemie, recycling en data centers. Zoals bekend is Google vorig jaar begonnen met de bouw van een datacentrum, dat medio volgend jaar klaar moet zijn. Verder kijkt de havenbeheerder uit naar de voltooiing van het Gemini windpark ten noorden van Schiermonnikoog in de loop van het jaar. Daarvoor is een heliport nodig, die waarschijnlijk tegen het eind van het jaar aangelegd kan worden.

Voor 2016 staan nog twee potjes op het vuur. In de loop van het jaar begint ook nog de aanleg van de onderzeese Cobra hoogspanningskabel naar Denemarken. Tenslotte start dit jaar de verdieping en de verruiming van de vaargeul tussen Eemshaven en de Noordzee, waarmee de haven bereikbaar wordt voor schepen met een diepgang tot veertien meter.

Groningen Seaports plust 11% | NT

Groningen Seaports plust 11%

Jaarcijfers

De havens van Groningen Seaports, Delfzijl en Eemshaven, hebben vorig jaar elf miljoen ton lading overgeslagen, 11% meer dan in 2014.

De uitgifte van bedrijventerreinen bleef met 4,5 hectare achter op de prognose, maar de havenbeheerder maakt dat dit jaar zeker goed. Vandaag maakte SunPort Delfzijl namelijk bekend dertig hectare in het gebied Oosterhorn vol te gaan zetten met 123.000 zonnepanelen. Die moeten dertig 30 MegaWatt per jaar aan stroom gaan opwekken, waarmee dit het grootste zonnepark van Nederland wordt.

De aanleg van de nieuwe stoomleiding op het industrieterrein Oosterhorn gaat nog deze maand van start en binnenkort volgt de overdracht van de eerste terreinen, aldus de havenbeheerder. Het project met een geschatte invetsering van 15 miljoen euro is recentelijk overgenomen door het Duitse Wirsol, die het met Groningen Seaports als partner verder gaat ontwikkelen.

Groningen Seaports verwacht de komende jaren vooral te groeien in de sectoren offshore wind, biobased chemie, recycling en data centers. Zoals bekend is Google vorig jaar begonnen met de bouw van een datacentrum, dat medio volgend jaar klaar moet zijn. Verder kijkt de havenbeheerder uit naar de voltooiing van het Gemini windpark ten noorden van Schiermonnikoog in de loop van het jaar. Daarvoor is een heliport nodig, die waarschijnlijk tegen het eind van het jaar aangelegd kan worden.

Voor 2016 staan nog twee potjes op het vuur. In de loop van het jaar begint ook nog de aanleg van de onderzeese Cobra hoogspanningskabel naar Denemarken. Tenslotte start dit jaar de verdieping en de verruiming van de vaargeul tussen Eemshaven en de Noordzee, waarmee de haven bereikbaar wordt voor schepen met een diepgang tot veertien meter.