Een deel van hen werkte voor containeroverslagbedrijf ECT. Volgens De Telegraaf gaat het om ‘uithalers’, die grof werden betaald om de drugs van de terminal te krijgen in opdracht van de eigenlijke smokkelaars. Tijdens de rechtszaak bleek dat havenwerkers met toegangspasjes tussen de 5.000 en 20.000 euro kregen voor hun medewerking.

De verdachten werden al in 2013 aangehouden en zouden betrokken zijn geweest bij de smokkel van in totaal 700 kilo cocaïne. Tijdens de zitting wees de officier op het ondermijnende karakter van corruptie voor de reputatie van de Rotterdamse haven.

Maandag geeft burgemeester Aboutaleb het startschot voor de campagne ‘Rotterdamse haven, veilige haven’. Die moet havenwerkers stimuleren om bij Meld Misdaad Anoniem te melden als ze door criminelen worden benaderd of als ze weten dat dat gebeurt.