Zijn termijn liep op 1 maart af en hij was aanvankelijk voorgedagen voor een tweede termijn van vier jaar, maar de rvc heeft die voordracht op het laatste moment ingetrokken. Havenbedrijf Rotterdam sluit niet uit dat hij alsnog wordt herbenoemd en zegt dat er nog geen andere kandidaten zijn benaderd.

Huges raakte vorig jaar in opspraak omdat hij als president-directeur van NS verantwoordelijk was voor vermoedelijke malversaties rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Naar aanleiding daarvan zegde de rvc van NS het vertrouwen in hem op en moest hij het veld ruimen. Vervolgens ontstond er een rel om zijn ontslagvergoeding, vooral omdat minister Jeroen Dijsselbloem in eerste instantie meldde dat Huges daar geen recht op had, ten onrechte bleek achteraf.

Waarom de rvc de voordracht precies wilde aanhouden, is niet duidelijk. ‘De raad vond het wijzer om pas op de plaats te maken’, laat een woordvoerder optekenen. Dijsselbloem hield zich eerder tegenover RTL Z in zijn rol als aandeelhouder (30%) in het Havenbedrijf op de vlakte over de positie van het departement ten aanzien van Huges’ mogelijke herbenoeming.