De havenbeheerder is al een jaar bezig met een project om de locatie, in het Eem/Waalhavengebied vlakbij de wijk Heijplaat (havennummer 2600), te ontwikkelen tot satellietlocatie van het bedrijventerrein RDM Rotterdam in de Waalhaven. Kleine bedrijven moeten er te midden van cultuurhistorische en natuurwaarden en in monumentale panden een plek kunnen vinden.

Het Q-terrein werd in de jaren ’30 aangelegd om besmette zeelieden te kunnen isoleren, maar voor dat doel is het complex met twaalf gebouwen en een sportveld nooit gebruikt. Wel heeft het dienst als opvang voor vluchtelingen, repatrianten uit Nederlands-Indië en patiënten van het huidige Delta psychiatrische ziekenhuis. Inmiddels zijn de gebouwen al decennia lang gekraakt, voornamelijk door kunstenaars.

Het Havenbedrijf heeft dat jarenlang gedoogd, maar vorig jaar aangekondigd daar een eind aan te willen maken. Een aantal gebruikers is daarop een huurovereenkomst met het Havenbedrijf aangegaan. Zij worden ook betrokken bij de herinrichting van het terrein.

Vier van de negentien weigeren echter een overeenkomst aan te gaan en hun activiteiten op het terrein op termijn te beëindigen. Zij zijn gedagvaard in een juridische procedure waarin hun vertrek wordt geëist.