Voor de rechtbank in Rotterdam is maandagochtend het proces begonnen tegen het vijftal, dat wordt verdacht van smokkel van grote partijen cocaïne en hennep.
In tien zittingsdagen tracht de rechtbank duidelijk te krijgen hoe de vermeende omkoping van de douanier in elkaar heeft gezeten. De inwoner van Kwintsheul heeft volgens de aanklacht tussen september 2014 en april 2015 ten minste 3400 kilo cocaïne doorgelaten.

Hij deed dat volgens het Openbaar Ministerie door manifesten in het douanesysteem op zijn naam te zetten, zodat hij verantwoordelijk werd voor de controle van containers waarin drugs waren verstopt. Hij zou in ruil daarvoor veel geld hebben opgestreken en een riante levensstijl hebben gehad. In april 2015 liep de douanier tegen de lamp bij de onderschepping van een partij van 400 kilo cocaïne.

Behalve de douanier staan ook de Rotterdammer Dennis van den B. (45), René F. (49) uit Schiedam, André van de L. (57) uit Utrecht en Willem A. (58) uit ‘s-Gravenzande terecht. Het OM verwijt F. de douanier te hebben omgekocht om containers buiten de controle te houden en andere informatie te verstrekken. De laatste zittingsdag is 25 november.