‘Klimaatmars’ tegen kolen

Rotterdam

De pressiegroep Rotterdams Klimaat Initiatief (RKI) organiseert vrijdag een ‘klimaatmars’ uit protest tegen de verlenging van het huurcontract van bulkstuwadoor EMO op de Maasvlakte.

Die begint om 13.00 uur bij het Stadhuis. Het RKI probeert al geruime tijd om de verlenging van het huurcontract tegen te houden. Dat loopt medio dit jaar af en EMO heeft Havenbedrijf Rotterdam laten weten gebruik te zullen maken van zijn recht om het met 25 jaar te verlengen. De gemeente en de havenbeheerder stellen verlenging niet te kunnen weigeren, omdat dat contractueel zo geregeld is. Afwijking daarvan zou neerkomen op contractbreuk en dus een enorme schadeclaim opleveren.

Het RKI stelt dat de gemeente Rotterdam als 70% aandeelhouder van het Havenbedrijf wel degelijk mogelijkheden heeft om om iets aan de contractverlenging te doen. De pressiegroep richt zijn pijlen op EMO omdat dat het grootste kolenoverslagbedrijf in de Rotterdamse haven is. Via verhoging van havengelden, overslagtarieven en een exportheffing op kolen kan het Havenbedrijf volgens het RKI het einde van de Rotterdamse kolenoverslag versnellen.

‘Klimaatmars’ tegen kolen | NT

‘Klimaatmars’ tegen kolen

Rotterdam

De pressiegroep Rotterdams Klimaat Initiatief (RKI) organiseert vrijdag een ‘klimaatmars’ uit protest tegen de verlenging van het huurcontract van bulkstuwadoor EMO op de Maasvlakte.

Die begint om 13.00 uur bij het Stadhuis. Het RKI probeert al geruime tijd om de verlenging van het huurcontract tegen te houden. Dat loopt medio dit jaar af en EMO heeft Havenbedrijf Rotterdam laten weten gebruik te zullen maken van zijn recht om het met 25 jaar te verlengen. De gemeente en de havenbeheerder stellen verlenging niet te kunnen weigeren, omdat dat contractueel zo geregeld is. Afwijking daarvan zou neerkomen op contractbreuk en dus een enorme schadeclaim opleveren.

Het RKI stelt dat de gemeente Rotterdam als 70% aandeelhouder van het Havenbedrijf wel degelijk mogelijkheden heeft om om iets aan de contractverlenging te doen. De pressiegroep richt zijn pijlen op EMO omdat dat het grootste kolenoverslagbedrijf in de Rotterdamse haven is. Via verhoging van havengelden, overslagtarieven en een exportheffing op kolen kan het Havenbedrijf volgens het RKI het einde van de Rotterdamse kolenoverslag versnellen.