Amsterdam maakt scheepsbrandstof uit plastic

havens

Het nieuwe bedrijf Bin2Barrel ontwikkelt in de haven van Amsterdam een fabriek voor de productie van brandstof voor de transportsector uit niet-recyclebaar plastic.

Die komt aan de Petroleumweg vlakbij de elektriciteitscentrales van Nuon en moet eind dit jaar klaar zijn. Met het project is een investering van 28 miljoen euro gemoeid. De bedoeling is om 30.000 kuub brandstof te winnen uit 35.000 ton niet-recyclebaar plastic. Zodoende zou dus bijna een liter brandstof uit een kilo plastic worden gewonnen. Bin2Barrel richt zich in eerste instantie op verkoop aan de scheepvaart, maar zegt dat de de brandstof in potentie ook geschikt is voor andere sectoren.

Volgens het bedrijf wordt mede gebruik gemaakt van bewezen technologie, die mede dankzij subsidie uit het budget van de regeling Demonstratie Energie-Innovatie voor het eerst commercieel wordt toegepast. Die kan oplopen tot zes miljoen euro. Bin2Barrel werd in 2012 opgericht door Floris Geeris (1976) en Paul Harkema (1985). De eerste was voorheen actief op de vastgoedmarkt en in maatkleding, de tweede onder meer in de horloge-sector.

De ontwikkelde techniek is gebaseerd op pyrolyse, die ook bij het kraken van aardolie wordt toegepast. Het plastic wordt op hoge temperatuur vergast. Dat gas wordt in een aantal stappen omgezet in brandstof. Het bedrijf wil uiteindelijk vier fabrieken in de haven van Amsterdam ontwikkelen en ook elders in de Benelux en Duitsland de vleugels uitslaan.

Amsterdam maakt scheepsbrandstof uit plastic | NT

Amsterdam maakt scheepsbrandstof uit plastic

havens

Het nieuwe bedrijf Bin2Barrel ontwikkelt in de haven van Amsterdam een fabriek voor de productie van brandstof voor de transportsector uit niet-recyclebaar plastic.

Die komt aan de Petroleumweg vlakbij de elektriciteitscentrales van Nuon en moet eind dit jaar klaar zijn. Met het project is een investering van 28 miljoen euro gemoeid. De bedoeling is om 30.000 kuub brandstof te winnen uit 35.000 ton niet-recyclebaar plastic. Zodoende zou dus bijna een liter brandstof uit een kilo plastic worden gewonnen. Bin2Barrel richt zich in eerste instantie op verkoop aan de scheepvaart, maar zegt dat de de brandstof in potentie ook geschikt is voor andere sectoren.

Volgens het bedrijf wordt mede gebruik gemaakt van bewezen technologie, die mede dankzij subsidie uit het budget van de regeling Demonstratie Energie-Innovatie voor het eerst commercieel wordt toegepast. Die kan oplopen tot zes miljoen euro. Bin2Barrel werd in 2012 opgericht door Floris Geeris (1976) en Paul Harkema (1985). De eerste was voorheen actief op de vastgoedmarkt en in maatkleding, de tweede onder meer in de horloge-sector.

De ontwikkelde techniek is gebaseerd op pyrolyse, die ook bij het kraken van aardolie wordt toegepast. Het plastic wordt op hoge temperatuur vergast. Dat gas wordt in een aantal stappen omgezet in brandstof. Het bedrijf wil uiteindelijk vier fabrieken in de haven van Amsterdam ontwikkelen en ook elders in de Benelux en Duitsland de vleugels uitslaan.