Douane investeert 1,6 miljoen euro in Stroomplan Antwerpen

drugsproblematiek

In het kader van het Stroomplan in en rond de haven van Antwerpen, gaat de Belgische douane 1,6 miljoen euro investeren om de Antwerpse drugsproblematiek aan te pakken.

‘Het Stroomplan moet er niet alleen de drugsproblematiek, maar ook de daaraan verbonden criminaliteit aanpakken’, zegt federaal minister van financiën Johan Van Overtfeldt (N-VA, foto). ‘De douane, de lokale- en federale politie, de stad Antwerpen, het parket en de sociale inspectie werken hiervoor samen in een speciale task force.’

De douane besteedt een groot deel van het uitgetrokken geld aan geavanceerde detectiemiddelen en aangepaste transport- en detectiemiddelen, zoals draagbare spectrometers voor analyse van verdachte substanties en handheld systemen voor de inspectie van moeilijk bereikbare plaatsen.

Daarnaast investeert ze in persoonlijke en gezamenlijke beschermingsmiddelen voor het veilig betreden van verdachte containers, zoals verluchtingsunits en luchtkappen met compressoren. ‘Men schat immers dat ongeveer een op drie containers schadelijke gassen bevatten’, aldus de minister.

Er gaat ook een deel van het budget naar middelen voor beveiligde opslag en naar observatiemiddelen voor in de lucht, onder water en voor elektronisch toezicht/tracking. Een voorbeeld zijn de ‘smart seals.’ Die worden aan geselecteerde containers bevestigd om hun traject te volgen en zo te vermijden dat ze niet worden aangeboden voor scanning.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Douane investeert 1,6 miljoen euro in Stroomplan Antwerpen | NT

Douane investeert 1,6 miljoen euro in Stroomplan Antwerpen

drugsproblematiek

In het kader van het Stroomplan in en rond de haven van Antwerpen, gaat de Belgische douane 1,6 miljoen euro investeren om de Antwerpse drugsproblematiek aan te pakken.

‘Het Stroomplan moet er niet alleen de drugsproblematiek, maar ook de daaraan verbonden criminaliteit aanpakken’, zegt federaal minister van financiën Johan Van Overtfeldt (N-VA, foto). ‘De douane, de lokale- en federale politie, de stad Antwerpen, het parket en de sociale inspectie werken hiervoor samen in een speciale task force.’

De douane besteedt een groot deel van het uitgetrokken geld aan geavanceerde detectiemiddelen en aangepaste transport- en detectiemiddelen, zoals draagbare spectrometers voor analyse van verdachte substanties en handheld systemen voor de inspectie van moeilijk bereikbare plaatsen.

Daarnaast investeert ze in persoonlijke en gezamenlijke beschermingsmiddelen voor het veilig betreden van verdachte containers, zoals verluchtingsunits en luchtkappen met compressoren. ‘Men schat immers dat ongeveer een op drie containers schadelijke gassen bevatten’, aldus de minister.

Er gaat ook een deel van het budget naar middelen voor beveiligde opslag en naar observatiemiddelen voor in de lucht, onder water en voor elektronisch toezicht/tracking. Een voorbeeld zijn de ‘smart seals.’ Die worden aan geselecteerde containers bevestigd om hun traject te volgen en zo te vermijden dat ze niet worden aangeboden voor scanning.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement