RST bestelt kranen met afstandsbediening bij Kalmar

hijsvermogen

Containerstuwadoor Rotterdam Short Sea Terminals (RST) heeft twee nieuwe op afstand bedienbare stapelkranen (rail-mounted gantry’s, rmg’s) besteld bij Kalmar, onderdeel van het Finse Cargotec.

Ze moeten eind 2019 en begin 2020 worden afgeleverd. Eerder dit jaar bestelde RST al twee nieuwe kadekranen bij Kalmar, die op korte termijn worden opgeleverd. Dat brengt het aantal Kalmar-kadekranen bij RST op negen en het totaal op zestien.

Het bedrijf, in handen van het havenconglomeraat Steinweg-Handelsveem, is de afgelopen jaren sterk gegroeid en is bezig met een forse uitbreiding op het terrein van ECT’s voormalige Home Terminal. De terminal verwerkt op jaarbasis zo’n 800.000 containers en is daarmee de grootste shortsea hub in Europa.

De nieuwe kranen krijgen een overspanning van 54 meter en een hijsvermogen van 41 ton. De liggers steken aan beide zijden nog een flink stuk uit, waarmee de totale breedte van de kranen op zo’n negentig meter uitkomt. Volgens technisch manager Cees van Pelt van RST zijn ze grotendeels specifiek voor de Rotterdamse terminal ontworpen.

Volgens Kalmar worden het de eerste op afstand bestuurbare, dus onbemande, stapelkranen in hun soort in Nederland en waarschijnlijk in Europa. De kraanbouwer leverde eerder wel volledig automatische werkende stapelkranen aan APMT2 op de Maasvlakte, maar die hebben een veel kleinere overspanning. De RST-kranen worden verder uitgerust met een draaibare trolley, het bewegende deel in de kraan.

RST bestelt kranen met afstandsbediening bij Kalmar | NT

RST bestelt kranen met afstandsbediening bij Kalmar

hijsvermogen

Containerstuwadoor Rotterdam Short Sea Terminals (RST) heeft twee nieuwe op afstand bedienbare stapelkranen (rail-mounted gantry’s, rmg’s) besteld bij Kalmar, onderdeel van het Finse Cargotec.

Ze moeten eind 2019 en begin 2020 worden afgeleverd. Eerder dit jaar bestelde RST al twee nieuwe kadekranen bij Kalmar, die op korte termijn worden opgeleverd. Dat brengt het aantal Kalmar-kadekranen bij RST op negen en het totaal op zestien.

Het bedrijf, in handen van het havenconglomeraat Steinweg-Handelsveem, is de afgelopen jaren sterk gegroeid en is bezig met een forse uitbreiding op het terrein van ECT’s voormalige Home Terminal. De terminal verwerkt op jaarbasis zo’n 800.000 containers en is daarmee de grootste shortsea hub in Europa.

De nieuwe kranen krijgen een overspanning van 54 meter en een hijsvermogen van 41 ton. De liggers steken aan beide zijden nog een flink stuk uit, waarmee de totale breedte van de kranen op zo’n negentig meter uitkomt. Volgens technisch manager Cees van Pelt van RST zijn ze grotendeels specifiek voor de Rotterdamse terminal ontworpen.

Volgens Kalmar worden het de eerste op afstand bestuurbare, dus onbemande, stapelkranen in hun soort in Nederland en waarschijnlijk in Europa. De kraanbouwer leverde eerder wel volledig automatische werkende stapelkranen aan APMT2 op de Maasvlakte, maar die hebben een veel kleinere overspanning. De RST-kranen worden verder uitgerust met een draaibare trolley, het bewegende deel in de kraan.