Corneel Geerts in Maasmechelen dag en nacht open

wegtransport

Corneel Geerts Transport Group stelt zijn vestiging in Maasmechelen nu dag en nacht open voor groupage van lading van Duitse klanten met als bestemming de havens van Antwerpen en Rotterdam.

Daarnaast wordt de vestiging in Venlo uitgebreid. Corneel Geerts, met een vestiging in Wijnegem, heeft veel last van de almaar toenemende files in de regio Antwerpen en heeft zich de afgelopen jaren versterkt in het oosten van Vlaanderen en in Venlo.

Uiteindelijk moet lading naar de grote zeehavens worden overgebracht. Dat wil het transportbedrijf steeds meer in de nachtelijke uren doen. Groupage van lading uit onder meer het Ruhrgebied wordt nu in Maasmechelen gebundeld in volle vrachtauto’s en ’s nachts om vijf uur naar Antwerpen overgebracht, met lossing om zes uur, ruim voor de opstoppingen zich aandienen.

Corneel Geerts vreest dat de files in en rondom de Antwerpse haven verder toenemen door de aanstaande werken aan de nieuwe Oosterweelverbinding. Het bedrijf wil die omzeilen door veel meer lading ’s nachts naar de haven te brengen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Corneel Geerts in Maasmechelen dag en nacht open | NT

Corneel Geerts in Maasmechelen dag en nacht open

wegtransport

Corneel Geerts Transport Group stelt zijn vestiging in Maasmechelen nu dag en nacht open voor groupage van lading van Duitse klanten met als bestemming de havens van Antwerpen en Rotterdam.

Daarnaast wordt de vestiging in Venlo uitgebreid. Corneel Geerts, met een vestiging in Wijnegem, heeft veel last van de almaar toenemende files in de regio Antwerpen en heeft zich de afgelopen jaren versterkt in het oosten van Vlaanderen en in Venlo.

Uiteindelijk moet lading naar de grote zeehavens worden overgebracht. Dat wil het transportbedrijf steeds meer in de nachtelijke uren doen. Groupage van lading uit onder meer het Ruhrgebied wordt nu in Maasmechelen gebundeld in volle vrachtauto’s en ’s nachts om vijf uur naar Antwerpen overgebracht, met lossing om zes uur, ruim voor de opstoppingen zich aandienen.

Corneel Geerts vreest dat de files in en rondom de Antwerpse haven verder toenemen door de aanstaande werken aan de nieuwe Oosterweelverbinding. Het bedrijf wil die omzeilen door veel meer lading ’s nachts naar de haven te brengen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement