Het forse uitstel is het directe gevolg van de ontwerpfouten die eind vorig jaar bij de bouw van de sluis werden geconstateerd. Daardoor zijn er ingrijpende aanpassingen nodig in de constructie van de deurkassen, waarin de immense sluisdeuren komen te hangen. Externe deskundigen hebben het laatste half jaar in opdracht van Rijkswaterstaat en aannemersconsortium OpenIJ (BAM en VolkerWessels) de planning en de nieuwe technische constructie uitvoerig geanalyseerd. ‘De uitkomst van dit onderzoek is dat de deurkassen met aanpassingen volgens de caissonmethode gebouwd kunnen worden, maar dat er wel meer tijd voor nodig is’, aldus Van Nieuwenhuizen. ‘Meer tijd’ vertaalt zich uiteindelijk in 27 maanden uitstel.

Extern onderzoek

De twee bouwbedrijven hadden al begin van dit jaar 140 miljoen euro gereserveerd voor de tegenvallers met de deurkassen. Zij hebben na het externe onderzoek nog eens een extra voorziening van 60 miljoen euro genomen in de boeken. Daarmee komt de de totale strop voor het aannemersconsortium uit op 200 miljoen euro. Dat is bijna de helft van de totale kale bouwsom van 526 miljoen euro.

Bij het begin van de werkzaamheden aan de nieuwe zeesluis had Rijkswaterstaat toegezegd dat de zeesluis in het najaar van 2019 gereed zou zijn voor de Amsterdamse haven. Dat was al een vertraging van drie jaar op de oorspronkelijk opleveringsdatum van 2016, die tijdens het financieringsconvenant (2012) voor de sluis was overeengekomen tussen de rijksoverheid, Provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam. Nu wordt de zeesluis volgens de minister ‘naar verwachting’ eind januari 2022 opgeleverd.
Met deze verdere vertraging is er van de oorspronkelijke doelstelling om de zeesluis versneld aan te leggen nauwelijks meer iets over. De tijdwinst ten opzichte van de reguliere vervanging van de 90 jaar oude zeesluis is nagenoeg verdampt. Die lag rond het jaar 2025.

Noordersluis

Vorige week zei topman Koen Overtoom van Havenbedrijf Amsterdam in deze krant dat bij een eventuele vertraging bij de oplevering van de zeesluis het zaak is dat de oude Noordersluis goed blijft functioneren en er voldoende wordt geïnvesteerd in het onderhoud. ‘Dat is nu onze eerste zorg.’  De financiële compensatie bij de vertraagde oplevering van de sluis aan het havenbedrijf, dat de Amsterdamse bijdrage (46 miljoen euro) aan de bouw van de zeesluis financiert, noemt hij niet groot. Die ligt op ‘enkele miljoenen’.

Minister Cora Van Nieuwenhuizen heeft intussen de Amsterdamse havengemeenschap de garantie gegeven dat het scheepvaartverkeer ‘geen last zal hebben’ van de vertraging en kan blijven rekenen op de 90-jarige Noordersluis. ‘Die blijft nu langer in bedrijf, aldus de minister.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement