Dat blijkt uit cijfers die beide bedrijven deze week publiceerden. Het uit Dubai afkomstige DP World meldde eerder al dat het volume was gegroeid, maar zei toen nog niets over omzet en winst. Nu is daar wel duidelijkheid over.

In de eerste zes maanden van dit jaar boekte het bedrijf een omzetstijging van 14,4% in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Toen kwam er ongeveer 2,2 miljard dollar aan inkomsten binnen, tegenover 2,6 miljard in de eerste jaarhelft van 2018.

Dit resulteerde echter niet in een winsttoename. Integendeel. Het netto-resultaat zakte van 682 miljoen dollar in de eerste zes maanden van vorig jaar naar 629 miljoen in dezelfde periode dit jaar. Belangrijke oorzaak van de afname is een negatieve ontwikkeling van valutakoersen.

HHLA

HHLA is het belangrijkste terminalbedrijf in de haven van Hamburg en richt zich vooral op containeroverslag. De onderneming noteerde in de eerste zes maanden van dit jaar een volumetoename van 1,2%. In totaal werd 3,6 miljoen teu overgeslagen.

Ook omzet en winst ontwikkelden zich positief. De opbrengsten namen in de eerste jaarhelft toe met 1,6% naar 633 miljoen euro. In dezelfde periode steeg de ebit met 1,1% naar 99,9 miljoen euro. Naast Hamburg is HHLA actief in diverse Oost-Europese havensteden.

Bron: HHLA / Dietmar Hasenpusch

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement