Na lang wikken en wegen is een aanvullend besluit (Planergänzungsbeschluss) vastgesteld. Daarmee moet voldaan worden aan de uitspraak van de hoogste federale rechter van begin vorig jaar dat de natuur beter beschermd moet worden. Daarbij gaat het met name om de inmiddels befaamde Schierlingswasserfenchel, die alleen in het stroomgebied van de Elke voorkomt, maar met uitsterven bedreigd wordt.

SPD-Burgemeester Peter Tschentscher: ‘Hiermee creëren we het mandaat om de vaarweg aan te passen, waarmee de haven van Hamburg internationaal veel concurrerender wordt’. De komende dagen wordt begonnen met de eerste voorbereidingen, zoals het zoeken naar niet-ontplofte munitie uit de Tweede Wereldoorlog in de Elbe. Dat meldt de regionale tv- en radiozender NDR.de.

In beroep

Milieuorganisaties als Bund en Nabu, die het project jarenlang tegenhielden, hebben echter nog een maand de tijd om in beroep te gaan tegen de nieuwe plannen en om het werk weer stil te zetten. Manfred Braasch, een leidende figuur van Bund Hamburg, kondigde aan dat de pressiegroep de plannen samen met zijn advocaten de komende weken grondig zal bestuderen.

De eerste plannen om de vaargeul uit te diepen dateren al van 25 jaar geleden. Ze zijn erop gericht om de diepgang te vergroten tot minimaal 13,5 meter en 14,5 bij vloed. Daarnaast moeten er meer plekken komen waar inkomende en uitgaande schepen elkaar kunnen passeren. De stad Hamburg heeft onder andere een nieuw gebied gevonden waarin de Schierlingswasserfenchel onbedreigd kan groeien.