Ook de ebitda steeg flink, met 61,1% naar bijna 340 miljoen dollar. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde halfjaarcijfers van het Chinese havenbedrijf. Het volume ging ook crescendo in de eerste zes maanden. Alle havens sloegen gezamenlijk 56,7 miljoen teu over. Dat was 26,5% meer dan een jaar eerder.

Daarbij moet worden aangemerkt dat het havenbedrijf in mei vorig jaar Qingdao Ports International overnam. Zonder deze acquisitie zou Cosco zijn uitgekomen op een plus van 13,3%.

Handelsoorlog

Het management noemt 2018 een jaar van uitdagingen. Daarbij verwijzen ze naar de handelsoorlog tussen de VS en China, het wereldwijd toegenomen protectionisme, geopolitieke onzekerheden en stijgende rentetarieven. Toch is het bedrijf hoopvol gestemd over de toekomst.

Cosco is niet alleen aanwezig in thuisland China. Het heeft ook belangen in havens elders in de wereld, bijvoorbeeld in Europa. Ook daarvan zijn cijfers bekendgemaakt. Zo steeg de overslag van de Griekse haven van Piraeus met 18,4% naar 2,1 miljoen teu.

Ook kocht het bedrijf recentelijk een meerderheidsbelang in de Spaanse terminal-operator NPH. Deze heeft terminals in de havens van Bilbáo en Valencia. Deze dochteronderneming boekte in de eerste jaarhelft een plus van 63,6%. De totale overslag kwam uit op 1,6 miljoen teu. De Chinezen geven aan te blijven speuren naar mogelijkheden om hun wereldwijde terminalnetwerk verder te versterken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement