Het project is vooral gericht op de productie van laagzwavelige scheepsbrandstoffen, waarvan een forse stijging van de vraag werd voorzien. Maar Törnqvist constateert in de memo dat de vooruitzichten zijn veranderd. Hij stelt dat de ‘prijsomgeving’ is veranderd, waardoor het rendement op het project lager uitvalt dan verwacht.

Hoe groot die investering is, is niet helemaal duidelijk. De Nederlandse dochter Gunvor Petroleum Rotterdam sloot twee jaar geleden een overeenkomst met een bankenconsortium onder leiding van Rabobank voor een projectfinanciering van 200 miljoen dollar. Dat geld was bestemd voor de modernisering van de raffinaderij met een capaciteit van 88.000 vaten per dag. Gunvor had het 150 hectare grote complex kort daarvoor van Kuwait Petroleum overgenomen.

Bunkerolie

Törnqvist, die Gunvor in 2000 oprichtte, benadrukt dat het project niet definitief van de baan is. Waarschijnlijk zal de prijsontwikkeling van laagzwavelige bunkerolie (heavy fuel oil, hfo) en gasolie (marine gas oil, mgo) bepalend zijn voor de vraag of het project al dan niet nieuw leven wordt ingeblazen. Die vraag zal vanaf 2020 hoe dan ook groeien, omdat dan de wereldwijde zwavelrichtlijn voor de scheepvaart van kracht wordt.

Reders kunnen daaraan voldoen door laagzwavelige brandstof (max. 0,5% zwavel) te gebruiken of door de uitlaatgassen te reinigen met zogenoemde scrubbers. Het afgelopen jaar heeft de bestelling van scrubbers een hoge vlucht genomen en het lijkt erop dat steeds meer reders voor deze optie kiezen. Daardoor kunnen ze op, goedkopere, zwavelhoudende brandstof blijven varen, wat de vraag naar zwavelarme alternatieven afremt.

Gunvor

Gunvor houdt zich bezig met de wereldwijde handel in olie en speelt in dezelfde divisie als grootmachten als Vitol, Glencore, Cargill, Koch Industries en Trafigura. De afgelopen tien jaar kocht het bedrijf niet alleen het complex in Rotterdam, maar ook raffinaderijen en terminals in Antwerpen, Ingolstadt en Ust-Luga (nabij Sint Petersburg). Törnqvist heeft 64% in handen van Gunvor, dat vorig jaar een omzet boekte van 63 miljard dollar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement