De sociaaldemocraten van sp.a, al dan niet in een lijstverbinding, hebben overal een flinke klap gekregen. Maar ze zijn niet gedecimeerd. In Brugge koos uittredend burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) snel eieren voor zijn geld. Hij breidde zijn bestaande coalitie sp.a-CD&V uit met de liberalen van VLD en liet de burgemeesterstitel aan Dirk de Fauw (CD&V), die hier flink wat extra zetels won. In de uittredende coalitie was Landuyt zelf verantwoordelijk voor havenbeleid. Wie dit in de toekomst zal zijn, is nog niet duidelijk.

Antwerpen

In Antwerpen kijkt uittredend burgemeester Bart De Wever de kat even uit de boom. Hij gaat waarschijnlijk met ‘alle’ partijen praten. Zonder zijn weliswaar in gemeenteraadszetels verzwakte N-VA is een werkbare coalitie, die dan nog uit minstens vijf partijen zou moeten bestaan, in de praktijk niet mogelijk. Traditioneel leverde de op één na grootste partij in de Antwerpse coalitie de havenschepen, maar die traditie kan nu –Marc Van Peel (CD&V) kwam niet meer op– doorbroken worden.

Gent

In Gent blijft de VLD van havenschepen Mathias de Clercq kleiner dan de combinatie van sp.a en Groen. Echter, hij boekte wel een flinke winst en staat afzonderlijk sterker dan de twee laatstgenoemde partijen samen. De Clercq eist de burgemeesterssjerp al op. Als hij die niet zou krijgen, verlaat hij de lokale politiek.

De laatste Gentse stemmen zijn nog niet geteld, mogelijk gaan de voorkeurstemmen doorwegen in de onderhandelingen. CD&V-kopvrouw Mieke Van Hecke liet al weten wat haar prijs is voor eventuele deelname aan de coalitie: zij wil schepen van cultuur worden.

Oostende

Een vergelijkbare situatie doet zich voor in Oostende. De gekrompen stadslijst van sp.a-burgemeester Johan Vande Lanotte, tevens bevoegd voor de haven, blijft groter dan de VLD van Vlaams minister Bart Tommelein. De sociaaldemocraten claimen dan ook de driekleurige sjerp. De ‘Kennedy van Oostende’ (Tommelein) behaalde wel beduidend meer voorkeurstemmen dan Vande Lanotte, ook wel ‘de keizer van Oostende’ genoemd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement