Om LNG te ontsluiten als koolstofarm alternatief voor zware stookolie, diesel en LPG in Noord- en Centraal-Europa en in de Baltische bundelen ze hun krachten in de joint-venture Rostock LNG. Daarin bezit Fluxys 51% van de aandelen, Novatek 49%.

De haven van Rostock heeft hen deze week de nodige terreinen in concessie gegeven. Rostock LNG gaat nu verder met de engineering voor het project en het traject voor de vergunningsprocedures.

Middelgrote tankers

Op de nieuwe terminal kunnen middelgrote LNG-tankers aanmeren en lossen. Er worden faciliteiten uitgebouwd om tankwagens en bunkerschepen te laden. Novatek levert het nodige LNG  vanuit de installatie die het gas vloeibaar maakt.

Deze wordt momenteel gebouwd in de haven van Vysotsk, nabij Sint-Petersburg. Fluxys is al de eigenaar van de LNG-terminal in Zeebrugge en de belangrijkste mede-eigenaar van de LNG-terminal in het Noord-Franse Duinkerke.