Die toezegging is voor de ACM aanleiding om een onderzoek naar ‘marktmanipulatie’ stop te zetten. Dat werd bijna vier jaar geleden in gang gezet na klachten uit de sector dat ECT schepen die voor het eigen European Gateway Services varen, zou voortrekken. Daarmee zou de Rotterdamse marktleider de concurrentie op achterstand zetten. Het bedrijf heeft dat altijd ontkend.

Geen overtreding

De ACM laat weten dat de de toegezegde planning-criteria ‘objectief, redelijk, non-discriminatoir en transparant zijn’. De toezichthouder zegt dat er in het onderzoek wel ‘mededinging-risico’s’ zijn gesignaleerd en dat de toezegging van ECT bijdraagt aan een gelijk speelveld in het containervervoer over water van en naar Rotterdam.

De ACM zegt er wel nadrukkelijk bij dat er ‘geen overtreding’ is vastgesteld. Belanghebbenden hebben overigens nog zes weken de tijd om tegen de nu afgesproken criteria in beroep te gaan.

Bron foto: ECT