De twee, voluit het Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung en het Institut für Seeverkehrswirtschaft und Logistik, houden echter een slag om de arm. Ze rapporteren maandelijks het RWI/ISL-indexcijfer voor de containeroverslag, dat is gebaseerd op de opgaven van 88 havens wereldwijd. Die verstrekken in veel gevallen voorlopige cijfers, waardoor het meest recente indexcijfer ook een voorlopig karakter heeft.

Wereldhandel

Dat bereikte in oktober van dit jaar een recordniveau van 134,6, duidelijk boven de 133,2 van september. Het laatste cijfer, evenals dat over augustus, moest achteraf echter neerwaarts worden bijgesteld. ‘Het is daarom nog even afwachten of de stijging van het cijfer van oktober duidt op een opleving van de wereldhandel of dat het om een technische kwestie gaat’, zeggen de Duitse onderzoekers.

Niettemin omschrijven ze de eigen index als een ‘betrouwbare vroege indicator’ van de wereldhandel. De 88 deelnemende havens zijn volgens de onderzoekers goed voor 60% van de wereldwijde containeroverslag. Maar voor het oktobercijfer hadden slechts 44 havens gegevens aangeleverd. Die zijn volgens RWI en ISL wel goed voor 85% van het containervolume van de index.