EUR: impact haven Rotterdam twee maal zo groot als gedacht

Havens

De economische betekenis van de haven van Rotterdam is tweemaal groter dan tot nu toe berekend. Dat komt naar voren uit onderzoek door de Erasmus Universiteit (EUR) in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam.

In de studie wordt de zogeheten toegevoegde waarde van de Rotterdamse haven in 2017 becijferd op 45,6 miljard euro oftewel 6,2 procent van de Nederlandse economie. Dat is veel meer dan waar het Havenbedrijf zelf tot nu toe vanuit ging.

Rotterdamse haven

In dit onderzoek is voor het eerst ook gekeken naar de zogenoemde ‘voorwaartse’ indirecte effecten. Dat zijn economische activiteiten in Nederland die mogelijk worden gemaakt dankzij de aanwezigheid van de Rotterdamse haven, zoals wederuitvoer via logistiek en distributie.

Tot nu toe werd alleen gekeken naar de directe werkgelegenheid en toegevoegde waarde gemeten inclusief zogeheten ‘achterwaartse’ indirecte effecten. Dat is de toegevoegde waarde die het gevolg is van inkoop door bedrijven vanuit de haven elders in de Nederlandse economie.

Verdienvermogen

Een andere belangrijke bevinding van het rapport is dat het toekomstig verdienvermogen van de haven gezond is. Zo zijn er sterke groeimogelijkheden voor de maritieme maakindustrie en de maritiem zakelijke dienstverlening in Rotterdam.

Topman Allard Castelein van het havenbedrijf is erg blij met het rapport. ‘Dit wetenschappelijke onderzoek bewijst de enorme betekenis van de Rotterdamse haven voor de groei van de Nederlandse economie. Bovendien toont het rapport aan dat het toekomstig verdienvermogen van de haven robuust is’, aldus de havenvoorman.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

EUR: impact haven Rotterdam twee maal zo groot als gedacht | NT

EUR: impact haven Rotterdam twee maal zo groot als gedacht

Havens

De economische betekenis van de haven van Rotterdam is tweemaal groter dan tot nu toe berekend. Dat komt naar voren uit onderzoek door de Erasmus Universiteit (EUR) in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam.

In de studie wordt de zogeheten toegevoegde waarde van de Rotterdamse haven in 2017 becijferd op 45,6 miljard euro oftewel 6,2 procent van de Nederlandse economie. Dat is veel meer dan waar het Havenbedrijf zelf tot nu toe vanuit ging.

Rotterdamse haven

In dit onderzoek is voor het eerst ook gekeken naar de zogenoemde ‘voorwaartse’ indirecte effecten. Dat zijn economische activiteiten in Nederland die mogelijk worden gemaakt dankzij de aanwezigheid van de Rotterdamse haven, zoals wederuitvoer via logistiek en distributie.

Tot nu toe werd alleen gekeken naar de directe werkgelegenheid en toegevoegde waarde gemeten inclusief zogeheten ‘achterwaartse’ indirecte effecten. Dat is de toegevoegde waarde die het gevolg is van inkoop door bedrijven vanuit de haven elders in de Nederlandse economie.

Verdienvermogen

Een andere belangrijke bevinding van het rapport is dat het toekomstig verdienvermogen van de haven gezond is. Zo zijn er sterke groeimogelijkheden voor de maritieme maakindustrie en de maritiem zakelijke dienstverlening in Rotterdam.

Topman Allard Castelein van het havenbedrijf is erg blij met het rapport. ‘Dit wetenschappelijke onderzoek bewijst de enorme betekenis van de Rotterdamse haven voor de groei van de Nederlandse economie. Bovendien toont het rapport aan dat het toekomstig verdienvermogen van de haven robuust is’, aldus de havenvoorman.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement