10% groei voor Groningen Seaports

Cijfers

Groningen Seaports heeft in 2018 een overslaggroei van 10% geboekt. De havens van Delfzijl en Eemshaven handelden samen 13,7 miljoen ton lading af. De voorlopige winstprognose van het havenbedrijf is hoger uitgevallen dan verwacht en bedraagt ongeveer 2 miljoen euro.

De bedrijvigheid in de Groningse havens kreeg in 2018 een boost dankzij nieuwe investeringen en uitbreidingen die ook in 2019 voortzetten, meldt Groningen Seaports.

Eemshaven

In de Eemshaven hebben Sealane, Wijnne Barends, Amasus en Holland Malt hun activiteiten uitgebreid en werd de ‘helihaven’ van EMS Maritime Offshore (EMO) opgeleverd. Komend jaar wordt daarin verder geïnvesteerd om de offshore wind industrie verder te ondersteunen, stelt het havenbedrijf.

Ook in Delfzijl waren er volgens de havenbeheerder ‘volop investeringen’. Naast gerealiseerde en nieuwe uitbreidingen van Gebroeders Borg, Enexis, Contitank, PPG en BioMCN, werd er door Avantium en Photanol een proeffabriek opgestart waarin de bedrijven de productie van chemicaliën uit CO2 en zonlicht op industriële schaal gaan testen.

Werkgelegenheid

Dankzij die nieuwe activiteit zit de werkgelegenheid in de havens in de lift. In 2018 groeide het aantal banen met 2% en waren er 14.000 mensen werkzaam in het gebied. Volgens Groninger Seaports zijn de prognoses voor volgend jaar ‘eveneens uitermate gunstig’, onder meer vanwege de bouw van PMC, Van Merksteijn, BOW Terminal, de uitbreiding van Google en ontwikkelingen in de offshore windactiviteiten.

Groeikansen ziet Groningen Seaports in de toekomst vooral op het ‘groene vlak’. In 2019 worden er in zeven nieuwe zonneparken in het havengebied ontwikkelt, drie in Delfzijl en vier in de Eemshaven, waarin het havenbedrijf in een aantal gevallen ook aandeelhouder wordt. Dat is belangrijk om grip te krijgen op de uitgifte van groene energie die in toenemende mate de vestiging van nieuwe bedrijvigheid in onze regio bepaalt, schrijft Groningen Seaports in een toelichting op de cijfers.

CO2-uitstoot

Het havenbedrijf wil in 2030 zijn CO2-uitstoot met de helft verminderd hebben. Om die doelstelling te halen wordt er naast de uitbreiding van zonneparken ook ingezet op een toename van windenergie, nieuwe productiemethoden en het gebruik van biomassa. Daarnaast wordt er net als in Rotterdam ingezet op nieuwe samenwerkingen tussen de industriële bedrijven onderling. Zo werd in 2018 de aanleg van een biostoomleiding tussen EEW (Energy from Waste) en het chemiepark van Delfzijl gerealiseerd die bedrijven daar van groene warmte zal voorzien. In 2019 wordt er verder gewerkt aan de uitbreiding van waterstofinfrastructuur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

10% groei voor Groningen Seaports | NT

10% groei voor Groningen Seaports

Cijfers

Groningen Seaports heeft in 2018 een overslaggroei van 10% geboekt. De havens van Delfzijl en Eemshaven handelden samen 13,7 miljoen ton lading af. De voorlopige winstprognose van het havenbedrijf is hoger uitgevallen dan verwacht en bedraagt ongeveer 2 miljoen euro.

De bedrijvigheid in de Groningse havens kreeg in 2018 een boost dankzij nieuwe investeringen en uitbreidingen die ook in 2019 voortzetten, meldt Groningen Seaports.

Eemshaven

In de Eemshaven hebben Sealane, Wijnne Barends, Amasus en Holland Malt hun activiteiten uitgebreid en werd de ‘helihaven’ van EMS Maritime Offshore (EMO) opgeleverd. Komend jaar wordt daarin verder geïnvesteerd om de offshore wind industrie verder te ondersteunen, stelt het havenbedrijf.

Ook in Delfzijl waren er volgens de havenbeheerder ‘volop investeringen’. Naast gerealiseerde en nieuwe uitbreidingen van Gebroeders Borg, Enexis, Contitank, PPG en BioMCN, werd er door Avantium en Photanol een proeffabriek opgestart waarin de bedrijven de productie van chemicaliën uit CO2 en zonlicht op industriële schaal gaan testen.

Werkgelegenheid

Dankzij die nieuwe activiteit zit de werkgelegenheid in de havens in de lift. In 2018 groeide het aantal banen met 2% en waren er 14.000 mensen werkzaam in het gebied. Volgens Groninger Seaports zijn de prognoses voor volgend jaar ‘eveneens uitermate gunstig’, onder meer vanwege de bouw van PMC, Van Merksteijn, BOW Terminal, de uitbreiding van Google en ontwikkelingen in de offshore windactiviteiten.

Groeikansen ziet Groningen Seaports in de toekomst vooral op het ‘groene vlak’. In 2019 worden er in zeven nieuwe zonneparken in het havengebied ontwikkelt, drie in Delfzijl en vier in de Eemshaven, waarin het havenbedrijf in een aantal gevallen ook aandeelhouder wordt. Dat is belangrijk om grip te krijgen op de uitgifte van groene energie die in toenemende mate de vestiging van nieuwe bedrijvigheid in onze regio bepaalt, schrijft Groningen Seaports in een toelichting op de cijfers.

CO2-uitstoot

Het havenbedrijf wil in 2030 zijn CO2-uitstoot met de helft verminderd hebben. Om die doelstelling te halen wordt er naast de uitbreiding van zonneparken ook ingezet op een toename van windenergie, nieuwe productiemethoden en het gebruik van biomassa. Daarnaast wordt er net als in Rotterdam ingezet op nieuwe samenwerkingen tussen de industriële bedrijven onderling. Zo werd in 2018 de aanleg van een biostoomleiding tussen EEW (Energy from Waste) en het chemiepark van Delfzijl gerealiseerd die bedrijven daar van groene warmte zal voorzien. In 2019 wordt er verder gewerkt aan de uitbreiding van waterstofinfrastructuur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement