In een telefonische toelichting zegt mr. Frank van Schaik van Van Schaik Advocaten, die namens de verzekerde optreedt, dat de fusie niet door kan gaan, zolang de rechtbank geen verklaring van geen bezwaar heeft afgegeven. En die kan pas worden afgegeven als de beroepszaak is afgehandeld. Dat kan jaren duren, omdat ook nog beroep en cassatie ingesteld kan worden.

Tien rechtszaken

Met deze stap wordt een nieuw hoofdstuk geschreven in een saga, die al loopt sinds de verkoop van Optas aan Aegon in 2007 en waarover al meer dan tien rechtszaken zijn gevoerd. Voormalig NT-journalist Frank de Kruif schreef er in 2015 het boek Pensioenmiljoenen over.

Van Schaik stelt dat de aanspraken van zijn cliënt door de fusie sterk zouden verwateren omdat Optas een veel betere solvabiliteitsratio heeft dan Aegon, namelijk 761% tegen 186%. Daarnaast is de kans groter dat Aegon niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen omdat die, anders dan Optas, winsten en reserves kan uitkeren aan de aandeelhouder, Aegon Nederland NV, aldus de raadsman.

Lees ook: