Vakbond FNV Havens kondigde al eerder aan dat er deze week werkonderbrekingen zouden volgen, nadat het bedrijf een ultimatum had laten verlopen. Dat volgde op het vastlopen van de cao-onderhandelingen enkele weken geleden. Partijen onderhandelen al sinds oktober over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor de 250 terminalwerkers.

Veel te laag eindbod

FNV-bestuurder Cees Bos vindt dat het bedrijf een ‘veel te laag’ eindbod heeft gedaan. De bond wil een tweejarige cao met een loonsverhoging van tachtig euro per maand vanaf 1 januari dit jaar en 3,5% volgend jaar bovenop de automatische prijscompensatie. Daarnaast willen de leden aanvullende afspraken over tijdelijke contracten en een ontslagvergoeding ter versteviging van de werkgelegenheidsgarantie.

Volgens Bos lag het laden en lossen van schepen woensdagmiddag stil, maar lagen er nauwelijks schepen aan de kant. Wel zouden een aantal beginnende havenwerkers met jaarcontracten werkzaamheden op de terminal uitvoeren. Bos: ‘Anders zouden ze het risico lopen ontslagen te worden en dat willen we niet op ons geweten hebben.’ Volgens hem heeft ook de avondploeg, die om half vier opkomt, besloten ‘ te blijven zitten’.

Lees ook: Deze week werkonderbrekingen bij Rotterdam Short Sea Terminals