Havenbedrijf Antwerpen heeft bevestigd dat de grote containerterminals vanaf morgenochtend 24 uur lang preventief gesloten zullen zijn. Daarbij gaat het om de MSC-PSA European Terminal (MPET), Antwerp Gateway Terminal (DP World) aan het Deurganckdok, en de Noordzee- en Europaterminal van PSA. Ook depots en railterminals blijven volgens een woordvoerder gesloten.

Stakingsbereidheid

Volgens een woordvoerder van de vakbond ABVV is de stakingsbereidheid onder de havenarbeiders groot. Hij verwacht dat de activiteit in de haven ‘minimaal’ zal zijn. Volgens hem staat er een groep militanten klaar, die werkwilligen willen beletten om aan het werk te gaan. Ook bij de gemeentelijke sleepdiensten en de havenloodsen zou de stakingsbereidheid fors zijn.

Havenschepen Annick De Ridder (N-VA) spreekt in de Gazet van Antwerpen haar afkeuring over de staking uit: ‘Een stakingsactie in de haven heeft een enorme impact. Niet alleen op de havenactiviteiten, maar ook op de toeleveringsketen van de logistieke en de industriële activiteiten in het achterland. De financiële impact van een nationale actiedag op de haven loopt dan ook in de miljoenen euro’s’.