‘Haven Rotterdam nog weken last van pensioenstaking en slecht weer’

Vertragingen

De Rotterdamse haven zal nog weken last hebben van de pensioenstaking van afgelopen maandag. Het stilleggen van meerdere terminals tijdens de staking komt namelijk bovenop de vertragingen door het slechte weer. ‘Niemand kan zijn afspraken nakomen.’

Het grootste containeroverslagbedrijf ECT schortte de werkzaamheden op de Delta Terminal en Euromax Terminal uit voorzorg op tijdens de pensioenstaking. Ook de terminals die wel operationeel waren, hebben hinder ondervonden van de staking. Bij vrijwel alle terminals waren werknemers of ingehuurd personeel aan het staken, zegt Quinten Snijders, woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland. Een dag na de staking was nog in de hele haven voelbaar dat de werkzaamheden waren stilgelegd.

Snijders: ‘Waar vrachtwagens normaal gesproken drie kwartier moeten wachten, gaat het nu over uren. Er staan niet alleen files bij de terminals, ook naar de parkeerplaatsen waar vrachtwagenchauffeurs moeten wachten, staan files.’

Vertragingen

ECT meldde dinsdag aan het einde van de dag dat de belemmeringen waren opgelost. Toch zullen de bedrijven in de praktijk nog lang last houden van de vertragingen. ‘Niet alleen de planning van de transportbedrijven, maar ook die van expediteurs lopen in de soep. Niemand kan zijn afspraken nakomen’, legt Snijders uit.

De pensioenstaking van afgelopen maandag komt bovenop het slechte weer van afgelopen weken. De voorjaarsstormen zorgden ervoor dat de terminals in de Rotterdamse haven meerdere keren het werk moesten stilleggen. Een terminal als Euromax was net als de andere terminals al meerdere keren kort gesloten vanwege het slechte weer, daar komt zo’n staking dan nog eens bovenop. Dat betekent dat er voor minimaal vier dagen aan werk moet worden ingehaald. ‘We moeten alles opnieuw gaan inplannen’, zegt ECT-woordvoerder Rob Bagchus.

Een terminal is wel vaker gesloten vanwege slecht weer, maar de afgelopen weken was het wel erg vaak raak. Een inschatting van de financiële gevolgen durven zowel ECT als TLN niet te maken, maar het gaat de branche veel kosten. Snijders: ‘Deze staking, in combinatie met het slechte weer zal in de hele haven nog weken nadreunen.’

Nationale staking

De nationale staking volgde op het verlopen van een ultimatum dat FNV Havens en de politievakbonden NPB en ACP het kabinet hadden gesteld. De vakbonden zijn boos over de verhoging van de pensioenleeftijd tot 67. Die is voor hun leden, die zwaar werk verrichten en ploegendiensten draaien, te hoog, stelt FNV Havens.

De vakbond eist dat zijn leden vanaf hun 66ste jaar recht op AOW krijgen, dat er een actuarieel onderzoek naar de levensverwachting van ploegendienstwerkers wordt verricht, dat er geen boetes meer worden opgelegd wanneer havenwerkers eerder stoppen met werken en dat de belasting over ploegendiensttoeslagen wordt geschrapt. Dat geld zou in plaats daarvan moeten worden ingezet om voor extra pensioen te kunnen sparen.

Meteen na de aankondiging van de staking afgelopen week, ontving FNV Havens van diverse partijen uitnodigingen om in gesprek te gaan. FNV- bestuurder Niek Stam: ‘Het begin is er. We gaan met elkaar om tafel. Maar we moeten eerst maar eens zien waar ze mee komen. Onze eisen zijn duidelijk.’

‘Haven Rotterdam nog weken last van pensioenstaking en slecht weer’ | NT

‘Haven Rotterdam nog weken last van pensioenstaking en slecht weer’

Vertragingen

De Rotterdamse haven zal nog weken last hebben van de pensioenstaking van afgelopen maandag. Het stilleggen van meerdere terminals tijdens de staking komt namelijk bovenop de vertragingen door het slechte weer. ‘Niemand kan zijn afspraken nakomen.’

Het grootste containeroverslagbedrijf ECT schortte de werkzaamheden op de Delta Terminal en Euromax Terminal uit voorzorg op tijdens de pensioenstaking. Ook de terminals die wel operationeel waren, hebben hinder ondervonden van de staking. Bij vrijwel alle terminals waren werknemers of ingehuurd personeel aan het staken, zegt Quinten Snijders, woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland. Een dag na de staking was nog in de hele haven voelbaar dat de werkzaamheden waren stilgelegd.

Snijders: ‘Waar vrachtwagens normaal gesproken drie kwartier moeten wachten, gaat het nu over uren. Er staan niet alleen files bij de terminals, ook naar de parkeerplaatsen waar vrachtwagenchauffeurs moeten wachten, staan files.’

Vertragingen

ECT meldde dinsdag aan het einde van de dag dat de belemmeringen waren opgelost. Toch zullen de bedrijven in de praktijk nog lang last houden van de vertragingen. ‘Niet alleen de planning van de transportbedrijven, maar ook die van expediteurs lopen in de soep. Niemand kan zijn afspraken nakomen’, legt Snijders uit.

De pensioenstaking van afgelopen maandag komt bovenop het slechte weer van afgelopen weken. De voorjaarsstormen zorgden ervoor dat de terminals in de Rotterdamse haven meerdere keren het werk moesten stilleggen. Een terminal als Euromax was net als de andere terminals al meerdere keren kort gesloten vanwege het slechte weer, daar komt zo’n staking dan nog eens bovenop. Dat betekent dat er voor minimaal vier dagen aan werk moet worden ingehaald. ‘We moeten alles opnieuw gaan inplannen’, zegt ECT-woordvoerder Rob Bagchus.

Een terminal is wel vaker gesloten vanwege slecht weer, maar de afgelopen weken was het wel erg vaak raak. Een inschatting van de financiële gevolgen durven zowel ECT als TLN niet te maken, maar het gaat de branche veel kosten. Snijders: ‘Deze staking, in combinatie met het slechte weer zal in de hele haven nog weken nadreunen.’

Nationale staking

De nationale staking volgde op het verlopen van een ultimatum dat FNV Havens en de politievakbonden NPB en ACP het kabinet hadden gesteld. De vakbonden zijn boos over de verhoging van de pensioenleeftijd tot 67. Die is voor hun leden, die zwaar werk verrichten en ploegendiensten draaien, te hoog, stelt FNV Havens.

De vakbond eist dat zijn leden vanaf hun 66ste jaar recht op AOW krijgen, dat er een actuarieel onderzoek naar de levensverwachting van ploegendienstwerkers wordt verricht, dat er geen boetes meer worden opgelegd wanneer havenwerkers eerder stoppen met werken en dat de belasting over ploegendiensttoeslagen wordt geschrapt. Dat geld zou in plaats daarvan moeten worden ingezet om voor extra pensioen te kunnen sparen.

Meteen na de aankondiging van de staking afgelopen week, ontving FNV Havens van diverse partijen uitnodigingen om in gesprek te gaan. FNV- bestuurder Niek Stam: ‘Het begin is er. We gaan met elkaar om tafel. Maar we moeten eerst maar eens zien waar ze mee komen. Onze eisen zijn duidelijk.’