Bij een eerdere zitting bij de rechtbank in Rotterdam kreeg APM nog gelijk, maar het hof kwam tot een ander oordeel. Dat meldt RTV Rijnmond.

Staking

In de winter van 2015/16 is onderhandeld over een sectorbrede cao voor de containersector. De spanningen liepen hoog op, waardoor de bonden opriepen tot een staking. Het management van de twee APM-terminals in de Rotterdamse haven wilde de bonden uitnodigen voor een gesprek. Die gingen hier echter niet op in, omdat ze bij sectorbrede cao-onderhandelingen geen gesprek aangaan met individuele bedrijven.

Korte tijd later besloot APM om zijn personeel een eigen aanbod te doen. Hierin stonden bepalingen over onder meer werkzekerheid en vergoedingen bij contractbeëindiging. Een ruime meerderheid (85%) tekende dit voorstel.

Vakbonden CNV en FNV waren echter woedend over de actie van de terminal-uitbater. Zij vonden het onbestaanbaar dat een bedrijf zijn werknemers dergelijke aanbiedingen doet, terwijl onderhandelingen nog lopen. Een gang naar de rechter volgde.

Stap te ver

De bonden kregen bij de Rotterdamse rechter ongelijk, maar gingen tegen deze uitspraak in beroep. Het Gerechtshof besloot vrijdag anders. Het vond dat APM een stap te ver was gegaan door de bonden te omzeilen. De uitspraak heeft voor de betreffende personeelsleden geen gevolgen. De arbeidsvoorwaarden veranderen niet door de recente beslissing van de rechter.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement