De aanvoer van reefers maakte een relatief veel uitbundigere groei door dan die van reguliere containers. De toename daarvan was tussen 2016 en 2018 ongeveer 16%, goed voor een totaalvolume van 55 miljoen ton.

Elke zeventig seconden

Gemiddeld elke zeventig seconden wordt nu ergens op een Nederlandse kade een reefer gelost, zo berekende het CBS. Die kade ligt meestal in Rotterdam, waar 97% van alle koelcontainers binnenkomen.

De containers zijn in de koel- en vriesmarkt duidelijk terrein aan het winnen op de traditionele koelschepen. Zo nam het vervoer van fruit in koelschepen in de genoemde periode van twee jaar af met 4%, terwijl de aanvoer van fruit in containers juist een groei doormaakte van 43%.

Meer fruit, minder vis

Vooral containers met bananen uit Brazilië en sinaasappelen uit Zuid-Afrika zorgden voor het hoge groeipercentage. Ook exportlanden als Colombia (bananen), Panama (bananen, meloenen, ananas), Peru (avocado’s, mango’s), Egypte (sinaasappelen) en Chili (druiven) droegen bij aan de forse aanwas van gecontaineriseerd fruit.

De import uit Noorwegen nam juist af, vooral veroorzaakt door een teruggelopen aanvoer van vis.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement