Hamburg gaat planning binnenvaart centraliseren

Digitalisering

Haven Hamburg wil de binnenvaart in de haven via een digitaal platform centraal gaan coordineren. De havenbeheerder werkt daar samen aan met het haven-coordinatiecentrum.

Volgens de haven maakt de groei van het containervervoer van, naar en binnen de haven over water dat noodzakelijk. De aan-en afvoer is volgens Hafen Hamburg sinds 2012 met 40% toegenomen tot 128.000 teu vorig jaar. Daarnaast gaat er jaarlijks binnen de haven nog eens zo’n 100.000 teu per jaar over water.

Eigen binnenvaartplanning

Op dit moment maken alle betrokken bedrijven nog een eigen binnenvaartplanning, zonder overleg met andere bedrijven. Dat noopt tot veel bilaterale contacten. Door een centraal platform op te zetten tussen scheepvaartbedrijven, terminals, binnenvaart operators en de havenbeheerder kan die planning veel efficiënter worden, aldus Hafen Hamburg. Het achterliggende doel is om de positie van de binnenvaart te versterken en het vervoer over water te stimuleren.

Het platform wordt ontwikkeld door Dakosy, de Hambugse tegenhanger van het Rotterdamse Portbase. Het ministerie van Economie van de Duitse deelstaat Hamburg ondersteunt de plannen. De bedoeling is dat het platform in het derde kwartaal van dit jaar op proef gaat draaien en dat het begin volgend jaar volledig beschikbaar is.

Hamburg gaat planning binnenvaart centraliseren | NT

Hamburg gaat planning binnenvaart centraliseren

Digitalisering

Haven Hamburg wil de binnenvaart in de haven via een digitaal platform centraal gaan coordineren. De havenbeheerder werkt daar samen aan met het haven-coordinatiecentrum.

Volgens de haven maakt de groei van het containervervoer van, naar en binnen de haven over water dat noodzakelijk. De aan-en afvoer is volgens Hafen Hamburg sinds 2012 met 40% toegenomen tot 128.000 teu vorig jaar. Daarnaast gaat er jaarlijks binnen de haven nog eens zo’n 100.000 teu per jaar over water.

Eigen binnenvaartplanning

Op dit moment maken alle betrokken bedrijven nog een eigen binnenvaartplanning, zonder overleg met andere bedrijven. Dat noopt tot veel bilaterale contacten. Door een centraal platform op te zetten tussen scheepvaartbedrijven, terminals, binnenvaart operators en de havenbeheerder kan die planning veel efficiënter worden, aldus Hafen Hamburg. Het achterliggende doel is om de positie van de binnenvaart te versterken en het vervoer over water te stimuleren.

Het platform wordt ontwikkeld door Dakosy, de Hambugse tegenhanger van het Rotterdamse Portbase. Het ministerie van Economie van de Duitse deelstaat Hamburg ondersteunt de plannen. De bedoeling is dat het platform in het derde kwartaal van dit jaar op proef gaat draaien en dat het begin volgend jaar volledig beschikbaar is.