De Europa Terminal en Noordzee Terminal van PSA zijn vanaf de komende maand op weekdagen 24 uur per dag open. Daarnaast gaat het container depot Medrepair op de rechteroever straks een uur vroeger open, om 5 uur ’s morgens. Die maatregelen moeten zorgen voor meer spreiding van de aan- en afvoer naar de Antwerpse containerterminals, die worstelen met de fileproblematiek in en om de haven.

Structurele samenwerking

Volgens het Havenbedrijf van Antwerpen zijn de maatregelen het resultaat van een ‘structurele samenwerking’ met Alfaport Voka, de terminals en vertegenwoordigers uit de transportsector, expediteurs, verladers en beroepsverenigingen. Ze willen ook Multimodaal.Vlaanderen bij het initiatief betrekken.

De terminals MPET en Antwerp Gateway aan het Deurganckdok op de linkeroever zijn al twee jaar de klok rond open. Over een half jaar wordt de uitbreiding naar de oudere terminals op de rechteroever geëvalueerd. Als de uitkomsten positief zijn, wordt de proefperiode verlengd met een ‘omzettingsperiode’ van twee jaar.

Permanente basis

De betrokken havenpartners zullen op permanente basis de werking van de nachtopening analyseren. Als alles loopt zoals gepland, volgt na de eerste fase van zes maanden een omzettingsperiode van twee jaar, die de hele markt moet betrekken bij dit logistieke project.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement