Dat bleek vrijdagochtend tijdens een kort geding bij de rechtbank in Rotterdam in de kwestie over de ‘verdwenen’ pensioenmiljarden. Volgens de advocaat van DNB gaat het om een principiële zaak en wil de bank voorkomen dat vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen. ‘DNB heeft een zeer zwaar wegende geheimhoudingsplicht’, aldus de raadsman.

Black box

Deelneemster en advocate Florence Schoonderwoerd, die de zaak had aangespannen, zit er ook geharnast in: ‘Ik geef in elk geval niet op’. Zij wil het instemmingsbesluit inzien om te kunnen beoordelen of DNB als toezichthouder voldoende rekening heeft gehouden met de belangen van de ongeveer 40.000 polishouders. ‘Nu is dat voor mij een black box, waar ik niet tegen kan vechten’, voerde ze aan.

De zaak draait om de fusie van het havenpensioenfonds van Optas en pensioenfonds van verzekeraar Aegon. De laatste zou zich daarbij 2,4 miljard hebben toegeëigend door geld dat bestemd was voor de indexering van havenpensioenen over te hevelen naar de vrij uitkeerbare reserve. DNB heeft die fusie goedgekeurd en kreeg in een eerdere zaak steun van de rechter.

Bezwaar

De zitting werd vrijdagochtend bijgewoond door enkele tientallen (gepensioneerde) havenwerkers, die echter niet door Schoonderwoerd werden vertegenwoordigd: ‘Ik zit hier namens mijzelf’. Ze heeft ook bij DNB bezwaar aangetekend tegen de afwijzing van haar inzageverzoek. Die neemt daar op 2 juli een besluit over. De uitspraak in het kort geding is op 21 juni.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement