Anti-drugseenheid VN neemt tien ton cocaïne voor Rotterdam in beslag

Drugscontroles

Het Container Control Programme (CCP) van de Verenigde Naties heeft dit jaar tot dusver dertig ton cocaïne tegengehouden in het land van herkomst. Daarvan was tien ton bestemd voor de Rotterdamse haven. Vijftien ton had als eindbestemming de haven van Antwerpen. Dat maakte het CCP woensdagmiddag bekend.

De dertig ton aan cocaïne die de zogeheten Port Control Units van de VN dit jaar confisqueerde, is goed voor een tiende van de totale hoeveelheid coke die sinds 2004 in de bronlanden werd tegengehouden. Ter vergelijking: volgens onderzoekers van de Erasmus Universiteit komt er jaarlijks zo’n 160 ton cocaïne aan in Europa, een kwart komt binnen via de Rotterdamse haven. Bob Van den Berghe, technisch directeur van het CCP, spreekt tegenover de NOS van ‘best een goede vangst’.

‘Er zijn jaarlijks 450 miljoen containerbewegingen. Minder dan 2% van deze vrachtcontainers worden gecontroleerd. Heel weinig dus’, stelt Van den Berghe. Het doel van het programma is om risico-containers te identificeren en in de bronlanden tegen te houden. Het CCP zorgt ook voor trainingen voor lokale autoriteiten, zodat die dubieuze containers beter leren herkennen.

Grote vangsten

De afgelopen jaren werden bij VN-controles voornamelijk in Zuid-Amerika grote partijen cocaïne in beslag genomen. Zo werd er deze maand nog 523 kilo coke met bestemming Europa in het Braziliaanse Santos gevonden. Eerder dit jaar waren er grote vangsten Callao (Peru, 2,2 ton), Santa Marta (Colombia, 2,2 ton) en het Surinaamse Paramaribo (2,3 ton).

Op dit moment is CCP operationeel in 51 landen. Sinds de start van het programma in 2004 zijn meer dan negentig havencontrole-eenheden (PCU’s) en luchtvrachtcontrole-eenheden (ACCU’s) opgericht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Anti-drugseenheid VN neemt tien ton cocaïne voor Rotterdam in beslag | NT

Anti-drugseenheid VN neemt tien ton cocaïne voor Rotterdam in beslag

Drugscontroles

Het Container Control Programme (CCP) van de Verenigde Naties heeft dit jaar tot dusver dertig ton cocaïne tegengehouden in het land van herkomst. Daarvan was tien ton bestemd voor de Rotterdamse haven. Vijftien ton had als eindbestemming de haven van Antwerpen. Dat maakte het CCP woensdagmiddag bekend.

De dertig ton aan cocaïne die de zogeheten Port Control Units van de VN dit jaar confisqueerde, is goed voor een tiende van de totale hoeveelheid coke die sinds 2004 in de bronlanden werd tegengehouden. Ter vergelijking: volgens onderzoekers van de Erasmus Universiteit komt er jaarlijks zo’n 160 ton cocaïne aan in Europa, een kwart komt binnen via de Rotterdamse haven. Bob Van den Berghe, technisch directeur van het CCP, spreekt tegenover de NOS van ‘best een goede vangst’.

‘Er zijn jaarlijks 450 miljoen containerbewegingen. Minder dan 2% van deze vrachtcontainers worden gecontroleerd. Heel weinig dus’, stelt Van den Berghe. Het doel van het programma is om risico-containers te identificeren en in de bronlanden tegen te houden. Het CCP zorgt ook voor trainingen voor lokale autoriteiten, zodat die dubieuze containers beter leren herkennen.

Grote vangsten

De afgelopen jaren werden bij VN-controles voornamelijk in Zuid-Amerika grote partijen cocaïne in beslag genomen. Zo werd er deze maand nog 523 kilo coke met bestemming Europa in het Braziliaanse Santos gevonden. Eerder dit jaar waren er grote vangsten Callao (Peru, 2,2 ton), Santa Marta (Colombia, 2,2 ton) en het Surinaamse Paramaribo (2,3 ton).

Op dit moment is CCP operationeel in 51 landen. Sinds de start van het programma in 2004 zijn meer dan negentig havencontrole-eenheden (PCU’s) en luchtvrachtcontrole-eenheden (ACCU’s) opgericht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement