Daarmee zou de totale overslagcapaciteit van de Griekse haven boven de tien miljoen teu uitkomen. Dit melden een aantal Griekse media op basis van ‘goed geïnformeerde bronnen’. De nieuwe terminal is onderdeel van een masterplan, dat op 20 augustus gepresenteerd zou worden door de havenbeheerder, Piraeus Port Authority. CSP heeft daarin een meerderheidsaandeel.

Investering

De nieuwe Terminal IV zou een investering vergen van 200 miljoen euro, wat overigens een erg lage schatting lijkt. Het overkoepelende plan is eerder al gedeeltelijk goedgekeurd door de autoriteiten. Zo is er al groen licht voor de herontwikkeling van bestaand havengebied. Dat omvat onder meer de aanleg van een cruiseterminal, een parkeergarage van vijf verdiepingen en de verbouwing van twee pakhuizen tot luxe hotels.

Met een capaciteit van meer dan tien miljoen teu kan de Griekse haven zich meten met de bekende containerhavens in Noordwest-Europa. Sinds de Chinezen in 2016 er het roer overnamen, is de overslag razendsnel gegroeid. Vorig jaar werd er 4,9 miljoen teu overgeslagen, dit jaar waarschijnlijk rond de 5,5 miljoen teu.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement