Hij zal beschikken over verbrandingsmotoren die werken op waterstof in combinatie met diesel. Daarbij kan waterstof instaan voor 85% van het vermogen, bleek al uit testen. Wanneer er door omstandigheden geen waterstof beschikbaar is, kan de sleepboot naadloos overschakelen op louter diesel.

Hoger vermogen

CMB heeft samen met de Gentse motorenbouwer ABC de joint-venture BeHydro opgezet, om de waterstoftechnologie verder te ontwikkelen voor medium speed motoren met een hoger vermogen. De Hydrotug is het eerste vaartuig met een vermogen van circa 4.000 kW dat met deze dual fuel waterstof-diesel technologie wordt aangedreven.

De motoren van de Hydrotug beantwoorden aan de norm voor de meest emissie-efficiënte motoren op de markt, de EU Stage V. Ze bevatten ook een partikelfilter en katalysator, om de laagst mogelijke emissies van NOx en fijnstof te hebben.

Het initiatief maakt deel uit van een integraal vergroeningsprogramma van de eigen vloot van het havenbedrijf, met integratie van de meest milieuvriendelijke beschikbare technologieën. Naar verwachting zal de Hydrotug binnen twee jaar operationeel zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement