Hoge functionarissen van de douane zouden wetenschappers die onderzoek deden naar de reikwijdte van corruptie bij opsporingsdiensten in de Rotterdamse haven, doelbewust de voet dwars hebben gezet. RTL zegt dat te hebben vernomen van goed ingevoerde bronnen bij ministeries en opsporingsinstanties.

Onderzoekers stuitten op ‘signalen’ dat bij grote aantallen douaniers sprake is van mogelijke corruptie, integriteitsschendingen en samenwerking met georganiseerde criminaliteit. Het gaat onder meer om het doorlaten van drugstransporten.

Kamerleden geschokt

Kamerleden reageren geschokt willen snel uitleg van verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel en justitieminister Ferd Grapperhaus. ‘Wie deed welk onderzoeksvoorstel en wie blokkeerde het?’, wil CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt weten. Hij vraagt een overzicht van alle integriteitsschendingen bij de douane de afgelopen drie jaar.

SP-Kamerlid Renske Leijten. ‘Dit is het zoveelste voorbeeld, bij zowel Financiën als Justitie en Veiligheid, dat onderzoek binnen de diensten wordt gefrustreerd.’ Zij wil dat de onderzoekers het rapport kunnen afmaken en dat het openbaar wordt gemaakt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement