Die wordt, net als Lak, ook voorzitter van de Rotterdam Port Promotion Council (RPPC). Vicevoorzitter en ECT-topman Leo Ruijs zegt in een persbericht dat de Rotterdamse haven de ervaring van Nicolaï in de politiek en het bedrijfsleven goed kan gebruiken: ‘We denken dat hij de juiste man is om vraagstukken als de energietransitie en digitalisering aan te pakken’.

Steven Lak (tekst loopt door onder foto).

President van DSM

Nicolaï was de afgelopen acht jaar president van DSM Nederland en voorzitter van het DSM Pensioenfonds. In die tijd was hij onder meer medeoprichter van de Brightlands Chemelot Campus en van Chemelot 2025, de organisatie van de bedrijven op Chemelot, het industriecomplex bij Geleen op het voormalige DSM-terrein.

Hij was van 2002 tot 2006 namens de VVD staatssecretaris voor Europese Zaken en vervolgens tot 2007 minister voor Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties. Als staatssecretaris was Nicolaï betrokkenen bij het het verlagen van de Nederlandse afdracht aan de Europese Unie met een miljard euro per jaar.

Luchtvaart

Tot 2010 was hij VVD-woordvoerder in de Tweede Kamer voor sociale zaken, cultuur, kinderopvang, arbeid en zorg en luchtvaart. Hij werd medio 2011 president van DSM Nederland en trad afgelopen oktober af. Edith Schippers, voormalig minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, eveneens VVD, is hem opgevolgd.