Rotterdam World Gateway (RWG) meldt op basis van de laatste windverwachting dat de terminal waarschijnlijk pas weer in de loop van dinsdagavond kan gaan draaien. Ook ECT verwacht dat de Delta Terminal en Euromax pas in de loop van dinsdag weer open gaat. APM Terminals, met twee terminals op de Maasvlakte, gaat er eveneens vanuit dat er pas in de loop van dinsdag weer kan worden gewerkt.

Dat betekent dat er in totaal naar schatting zo’n zestig uur productieverlies optreedt en dat het waarschijnlijk dagenlang gaat duren om alle achterstanden in de lopen. Elke terminal heeft zijn eigen weerstation en ontvangt elke paar uur een op maat gesneden windverwachting. Niettemin gaan ‘de grote vijf’ bij harde wind meestal gelijktijdig plat. Zondag gebeurde dat rond acht uur ‘s ochtends.

Wereldrecord

Anderzijds is tenminste één bedrijf opgetogen over de storm Ciara, die met uitschieters op zee en aan de kust tot windkracht 11 zwaarder werd dan verwacht. General Electric meldt namelijk een ‘wereldrecord’. Diens windturbine Haliade X-12 op de Maasvlakte heeft in een etmaal 288 Megawattuur stroom geproduceerd.

Dat is volgens GE meer dan welke windturbine ooit eerder in een etmaal heeft gepresteerd. Volgens het bedrijf werd afgelopen december al een record van 262 Megawattuur gehaald. De windturbine op het terrein van Sif, met bladen van 107 meter en een tiphoogte van ongeveer 230 meter, is een prototype. De levering van de eerste exemplaren moet in 2022 beginnen.

Haringvlietdam dicht

Rijkswaterstaat meldt dat de Hollandse IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel is gesloten en dat ook de kering in de Haringvlietdam tussen Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten dicht gaat. Mogelijk sluit later maandag ook de Oosterscheldekering.

De Maeslantkering bij Hoek van Holland gaat volgens Rijkswaterstaat zo goed als zeker niet dicht. De kering in de Nieuwe Waterweg naar een groot deel van de Rotterdamse haven wordt vrijwel nooit wegens storm gesloten. Dat is sinds de ingebruikstelling in 1997 slechts twee keer gebeurd, in 2007 en 2018. Wel is er ieder jaar een ‘functioneringssluiting’.

Overlast

Volgens Havenbedrijf Rotterdam heeft de storm geen grote overlast veroorzaakt. ‘Dankzij de weersvoorspellingen waren de operationele dienstverleners goed voorbereid. De divisie Havenmeester van het Havenbedrijf was al vroeg in de weer met het schouwen van vaarwegen en havens’, aldus een woordvoerder tegenover het ANP. Wel sloeg in Europahaven op de Maasvlakte een binnenschip los. Die kon snel weer worden vastgelegd.

Schiphol

Schiphol heeft sinds het begin van de storm zondagavond al honderden vluchten geannuleerd. Maandag zullen dat er naar verwachting 220 zijn. Het zou in de meeste gevallen om Europese vluchten gaan. Op Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport werden enkele vluchten geannuleerd.

Omgewaaide vrachtwagen

De A16 van Rotterdam naar Breda is maandagochtend bij de Moerdijkbrug enige uren afgesloten geweest in verband met een omgewaaide vrachtwagen. Automobilisten kregen maandagochtend het advies om te rijden via de A29, maar ook daar ontstond een lange file.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement