Kabinet wil productie van drie kolencentrales flink verlagen

urgenda-vonnis

Het kabinet wil de productie van drie van de vier kolencentrales binnenkort flink verlagen. Haagse bronnen bevestigen een bericht van de NOS dat het kabinet hierover wil praten met de eigenaren van de twee kolencentrales op de Maasvlakte en de centrale in de Eemshaven.

Die maatregel maakt deel uit van het pakket aan plannen om de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) te verlagen. De CO2-uitstoot moet in 2020 met een kwart zijn verminderd ten opzichte van 1990 om aan het vonnis te voldoen van de zaak die door milieubeweging Urgenda is aangespannen. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) zou deze maatregelen eigenlijk nog voor 1 april presenteren, maar de coronacrisis gooide roet in het eten.

Sluiting

De elektriciteitsproductie gaat dit jaar al omlaag als het aan het kabinet ligt en wordt mogelijk uiteindelijk verlaagd tot ongeveer een kwart van de capaciteit, laten ingewijden weten. Ook wordt er gekeken naar de mogelijke sluiting van één van de centrales. Om welke het zou gaan, is nog niet bekend. Wiebes schreef al eerder aan de Tweede Kamer over ‘maatregelen rond de kolencentrales’ om de CO2-uitstoot te verlagen.

Een van de kolencentrales op de Maasvlakte, de Riverstonecentrale, ligt al sinds januari stil. Wiebes meldde vorige maand aan de Kamer dat de eigenaar van de kapotte centrale verwacht deze rond de zomer weer in gebruik te kunnen nemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Kabinet wil productie van drie kolencentrales flink verlagen | NT

Kabinet wil productie van drie kolencentrales flink verlagen

urgenda-vonnis

Het kabinet wil de productie van drie van de vier kolencentrales binnenkort flink verlagen. Haagse bronnen bevestigen een bericht van de NOS dat het kabinet hierover wil praten met de eigenaren van de twee kolencentrales op de Maasvlakte en de centrale in de Eemshaven.

Die maatregel maakt deel uit van het pakket aan plannen om de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) te verlagen. De CO2-uitstoot moet in 2020 met een kwart zijn verminderd ten opzichte van 1990 om aan het vonnis te voldoen van de zaak die door milieubeweging Urgenda is aangespannen. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) zou deze maatregelen eigenlijk nog voor 1 april presenteren, maar de coronacrisis gooide roet in het eten.

Sluiting

De elektriciteitsproductie gaat dit jaar al omlaag als het aan het kabinet ligt en wordt mogelijk uiteindelijk verlaagd tot ongeveer een kwart van de capaciteit, laten ingewijden weten. Ook wordt er gekeken naar de mogelijke sluiting van één van de centrales. Om welke het zou gaan, is nog niet bekend. Wiebes schreef al eerder aan de Tweede Kamer over ‘maatregelen rond de kolencentrales’ om de CO2-uitstoot te verlagen.

Een van de kolencentrales op de Maasvlakte, de Riverstonecentrale, ligt al sinds januari stil. Wiebes meldde vorige maand aan de Kamer dat de eigenaar van de kapotte centrale verwacht deze rond de zomer weer in gebruik te kunnen nemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement