Ze kunnen tot en met 26 rijen containers breed aan boord van schepen laden en lossen. Dat is twee rijen meer dan de nieuwste schepen van bijna 24.000 teu die nu in de vaart zijn. Daarmee is de terminal voorbereid op een volgende schaalsprong richting 30.000 teu. RWG heeft daarnaast 25 nieuwe automatisch geleide voertuigen (agv’s) aangeschaft.

56 meter hoogte

Ze zijn geleverd door ZPMC, de Chinese marktleider op het het gebied van kadekranen voor containeroverslag. Het duo kan tot 56 meter hoogte hijsen. Het lossen van de kranen neemt ongeveer tien dagen in beslag. Daarna zijn er nog enkele maanden nodig voor testen en inregelen, alvorens ze volledig mee kunnen draaien in het overslagproces van de terminal.

CEO Ronald Lugthart laat optekenen dat ‘de dienstverlening en capaciteit met de komst van de kranen en de agv’s wordt geoptimaliseerd’.