Dat blijkt uit het jaarverslag van het havenbedrijf over het boekjaar 2019. Volgens topman Koen Overtoom was 2019 voor de haven en de beheerder, ondanks de dalende nettowinst, ‘een sterk jaar’, waarbij stevig werd geïnvesteerd in de infrastructuur en de uitbreiding van de haven.

De belangrijkste bijdrage aan de inkomsten kwam voor rekening van huur- en erfpacht (90 miljoen euro), dat met ruim 6% steeg door onder meer de uitgifte van twintig hectare aan nieuwe terreinen. Verder namen de havengelden (61,6 miljoen euro) met 7,6% toe, grotendeels door een stijging van de overslag in de Amsterdamse haven.

Haven-Stad

De extra voorziening voor de sanering van haventerreinen ging voor bijna twee derde (4,7 miljoen euro) naar de sanering van oude havengronden voor de toekomstige woningbouwproject Haven-Stad. Een kleiner bedrag, 1,5 miljoen euro, is uitgetrokken voor het schoonmaken van terreinen buiten dit toekomstig woongebied. Verder heeft het havenbedrijf een bedrag van 1,1 miljoen euro gereserveerd als bijdrage aan de aanleg van een busbaan in de nieuwe wijk Houthaven.

Hoogtij Haven Amsterdam stak verder vorig jaar ruim 47 miljoen euro in de infrastructuur, blijkt uit het jaarverslag. Zo werd grond aangekocht en een kade aangelegd bij Hoogtij (19,7 miljoen euro). Tevens is 9 miljoen euro geïnvesteerd in de verlenging van de zogeheten Vingerpier in de Afrikahaven en is de scheepswerf Holland Jachtbouw voor een bedrag van 6,6 miljoen euro aangekocht.

Ook werden belangrijke investeringen gedaan in zonnepanelen, de ombouw naar stadsverwarming bij Koopman Car Terminal en in IT-infrastructuur. Het havenbedrijf kan nog niet zeggen welke gevolgen de coronacrisis zal hebben op het resultaat van dit jaar. ‘De effecten worden op dit moment inzichtelijk gemaakt’, aldus de directie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement