Het klinkt bijna als een Hollandersmop. Veertien Nederlandse twintigers zijn in de Antwerpse haven tegen de lamp gelopen terwijl zij nu juist probeerden om  de Belgische douane bij de neus te nemen met een ‘gekloonde’ koelcontainer vol inktvis. Het originele, uit Zuid-Amerika afkomstige, exemplaar was geselecteerd voor een bezoekje aan de scanner en kon dus sowieso rekenen op speciale aandacht van de Antwerpse commiezen.

De chauffeur die het ding op moest halen, kwam met de briljante strategie om de containerscanner links te laten liggen en in plaats daarvan een loods ergens in de haven binnen te rijden. Daar stond een ploeg klaar om de partij inktvis met gezwinde spoed in een identieke container over te laden. Die ging op weg naar de scanner, uiteraard zonder de bijna vijf ton coke met een straatwaarde van zo’n 250 miljoen euro(!).

Het Laatste Nieuws (HLN), zo’n beetje de Vlaamse variant van De Telegraaf, bericht in geuren en kleuren over deze doorzichtige truc. De krant meent te weten dat de drugsboeven de klooncontainer aanvulden met extra inktvis om het gewicht van de coke te compenseren, wat de vraag opwerpt waar je zo snel vijf ton octopussen vandaan haalt. Gekloond wellicht? Ook het feit dat HLN het over een blauwe koelcontainer heeft, geeft te denken aangezien die vrijwel altijd wit zijn.

Hoe dan ook, de schrandere Antwerpse douane en politie hadden die container al die tijd in het snotje, aangezien ze getipt waren over de drugs. Nadat de chauffeur hen naar de bewuste loods had geleid, was het een kwestie van timing om de twaalf amateur-stuwadoors op heterdaad te betrappen. Een paar kilometer verderop reed de politie later nog eens twee verdachten in hun auto klem. De vondst van automatische en andere wapens, zowel in de loods als in de auto, maakte het succes van de Belgische dienders compleet.