20 jaar geleden in NT: IMCA wil Amsterdamse terminal

26 mei 2000

De IMCA Group gaat een containerterminal bouwen op de Noordelijke IJ-oevers in Amsterdam. Daartoe is de Amsterdamse groep een alliantie aangegaan met Cornelder uit Rotterdam. De groep benut voor de bouw een eigen terrein van 22 hectare. Op termijn moet de capaciteit van de terminal uitkomen op 300.000 containers per jaar. Het gaat om een investering van 35 tot 40 miljoen gulden.

IMCA krijgt een belang van 65 procent in de terminal en neemt de afhandeling van de containers zelf voor zijn rekening. Cornelder neemt een belang van 35 procent en neemt de commerciële activiteiten op zich.

De eerste fase van de terminal moet eind 2002 operationeel zijn. De overslagcapaciteit is dan 100.000 containers per jaar. Directeur/aandeelhouder E. de Vlieger van IMCA stelt dat zijn bedrijf klanten straks goedkope tarieven kan bieden omdat IMCA relatief weinig hoeft te investeren. De grond is al in bezit.

Bovendien worden de kranen tegen inkoopprijs gebouwd, omdat de groep in bezit is van twee kranenbouwers: Figee en NISTA. De Vlieger zegt met de terminal de concurrentie te willen aangaan met Ceres, dat ook een containerterminal in de Amsterdamse haven bouwt. De IMCA-terminal is er uiteindelijk nooit gekomen.

20 jaar geleden in NT: IMCA wil Amsterdamse terminal | NT

20 jaar geleden in NT: IMCA wil Amsterdamse terminal

26 mei 2000

De IMCA Group gaat een containerterminal bouwen op de Noordelijke IJ-oevers in Amsterdam. Daartoe is de Amsterdamse groep een alliantie aangegaan met Cornelder uit Rotterdam. De groep benut voor de bouw een eigen terrein van 22 hectare. Op termijn moet de capaciteit van de terminal uitkomen op 300.000 containers per jaar. Het gaat om een investering van 35 tot 40 miljoen gulden.

IMCA krijgt een belang van 65 procent in de terminal en neemt de afhandeling van de containers zelf voor zijn rekening. Cornelder neemt een belang van 35 procent en neemt de commerciële activiteiten op zich.

De eerste fase van de terminal moet eind 2002 operationeel zijn. De overslagcapaciteit is dan 100.000 containers per jaar. Directeur/aandeelhouder E. de Vlieger van IMCA stelt dat zijn bedrijf klanten straks goedkope tarieven kan bieden omdat IMCA relatief weinig hoeft te investeren. De grond is al in bezit.

Bovendien worden de kranen tegen inkoopprijs gebouwd, omdat de groep in bezit is van twee kranenbouwers: Figee en NISTA. De Vlieger zegt met de terminal de concurrentie te willen aangaan met Ceres, dat ook een containerterminal in de Amsterdamse haven bouwt. De IMCA-terminal is er uiteindelijk nooit gekomen.