Maersk had sinds 2015 een exclusieve deal met GCT om de terminal op Staten Island in New York te gebruiken op drie van haar routes naar de VS. De overeenkomst liep tot 31 december 2022 en kon volgens de terminalexploitant op z’n vroegst na 31 december 2022 worden opgezegd met een opzegtermijn van zes maanden.

Maersk gaf echter half april schriftelijk te kennen aan GCT dat het de samenwerking per 1 mei zou beëindigen. In het schrijven bieden de Denen 5,5 miljoen dollar ter compensatie aan. Deze compensatie bestaat uit een vergoeding van 2,1 miljoen dollar voor vroegtijdige beëindiging en een extra bedrag van 3,4 miljoen dollar om ‘aan alle verplichtingen te voldoen’.

Bezwaren van tafel

GCT ging daar niet mee akkoord en stapte naar de rechter om het ‘plotselinge’ vertrek van Maersk aan te vechten. Volgens de terminaloperator werd de overeenkomst zonder reden en twintig maanden te vroeg opgezegd. De rechtbank in New York veegde echter alle bezwaren van GCT van tafel en maakte daarmee de weg vrij voor Maersk om de operaties naar de eigen APMT terminal in Port Elizabeth te verplaatsen.

GCT legt zich niet neer bij dit besluit en stapt nu opnieuw naar de rechter. Het bedrijf pleit volgens Freightwaves voor de toekenning van alle schade die voortvloeit uit het vroege vertrek van Maersk, plus advocaatkosten. Dat komt neer op tientallen miljoenen dollars.

Fors verlies verwacht

‘Het verschuiven van het economisch eigenbelang staat Maersk eenvoudigweg niet toe haar bindende contractuele verplichtingen te schenden ten nadele van GCT’, aldus de terminaloperator.

In 2019 resulteerde het partnerschap in 153 calls en leverde het een omzet van 52,6 miljoen dollar op voor de terminal van GCT. Als de overeenkomst twintig maanden voortijdig wordt beëindigd, verwacht het bedrijf ten minste 240 aanlopen ter waarde van 61,9 miljoen dollar te verliezen.

Maersk betwistte in april bij de rechtbank dat GCT niet op de hoogte zou zijn van het vertrek en diende kopieën van correspondentie tussen de bedrijven in om die claim te bewijzen. ‘GCT wist ongetwijfeld dat Maersk van plan was het bedrijf over te dragen aan APMT zodra er ruimte beschikbaar was’, verklaarde de carrier in de rechtbank.

Vermogen van 534 miljard dollar

Het in Vancouver gevestigde GCT heeft vier terminals, twee in British Columbia in Canada en twee in de Verenigde Staten: Staten Island in New York en Bayonne in New Jersey.

GCT is eigendom van drie zeer grote institutionele beleggers: het Ontario Teachers ‘Pension Fund bezit 37,5%, IMF Investors 37,5% en British Columbia Investment Management 25%. Zoals Maersk al aangaf, hebben deze bedrijven goed gevulde zakken. Samen hebben ze een vermogen van zo’n 534 miljard dollar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement