Video: Mammoet ‘parkeert’ spoorbrug over ingang Thomassentunnel

theemswegtracé

Hijsbedrijf Mammoet heeft ruim binnen de gestelde tijd een stalen brug van ruim 4100 ton ‘geparkeerd’ over de ingang van de Thomassentunnel in het Rotterdamse havengebied.

De brug is onderdeel van het zogenoemde Theemswegtracé, het nieuwe vier kilometer lange stuk van de Havenspoorlijn, die Havenbedrijf Rotterdam voor zo’n 300 miljoen euro laat aanleggen.

Twee maanden geleden werd daarvoor ook al een 177 meter lange spoorbrug diagonaal over de Rozenburgsesluis op zijn plek gezet. De tweede brug is met een lengte van 269 meter overigens nog een forse maat groter.

Tekst loopt door onder foto.

Eerste treinen eind 2021

De bedoeling is dat de eerste goederentreinen eind volgend jaar via het nieuwe tracé de Betuweroute op kunnen. Zo wordt de Calandbrug (op de achtergrond op het filmpje te zien) vermeden, een berucht knelpunt in het havengebied, dat dringend aan renovatie toe is. Daarmee ontstaat zowel voor het spoorvervoer als voor de scheepvaart een vlottere verbinding.

Het gevaarte is gebouwd door Hollandia uit Krimpen aan den IJssel, deels eigendom van de Rotterdamse ondernemersfamilie Lubbers. Het project wordt uitgevoerd door de bouwcombinatie SaVe, van Besix, Dura Vermeer, Mobilis, Hollandia en Iemants, in opdracht van het Havenbedrijf.

Vertrekkend chief operating officer Ronald Paul van het Havenbedrijf stelt dat het Theemswegtracé onderdeel is het beleid ‘om de achterlandverbindingen te verduurzamen en het spoor-, weg- en scheepvaartverkeer efficiënter te maken’. Volgens hem dreigt er zonder het nieuwe tracé ‘een capaciteitsknelpunt voor het treinverkeer’.

Bekijk de video:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Video: Mammoet ‘parkeert’ spoorbrug over ingang Thomassentunnel | NT

Video: Mammoet ‘parkeert’ spoorbrug over ingang Thomassentunnel

theemswegtracé

Hijsbedrijf Mammoet heeft ruim binnen de gestelde tijd een stalen brug van ruim 4100 ton ‘geparkeerd’ over de ingang van de Thomassentunnel in het Rotterdamse havengebied.

De brug is onderdeel van het zogenoemde Theemswegtracé, het nieuwe vier kilometer lange stuk van de Havenspoorlijn, die Havenbedrijf Rotterdam voor zo’n 300 miljoen euro laat aanleggen.

Twee maanden geleden werd daarvoor ook al een 177 meter lange spoorbrug diagonaal over de Rozenburgsesluis op zijn plek gezet. De tweede brug is met een lengte van 269 meter overigens nog een forse maat groter.

Tekst loopt door onder foto.

Eerste treinen eind 2021

De bedoeling is dat de eerste goederentreinen eind volgend jaar via het nieuwe tracé de Betuweroute op kunnen. Zo wordt de Calandbrug (op de achtergrond op het filmpje te zien) vermeden, een berucht knelpunt in het havengebied, dat dringend aan renovatie toe is. Daarmee ontstaat zowel voor het spoorvervoer als voor de scheepvaart een vlottere verbinding.

Het gevaarte is gebouwd door Hollandia uit Krimpen aan den IJssel, deels eigendom van de Rotterdamse ondernemersfamilie Lubbers. Het project wordt uitgevoerd door de bouwcombinatie SaVe, van Besix, Dura Vermeer, Mobilis, Hollandia en Iemants, in opdracht van het Havenbedrijf.

Vertrekkend chief operating officer Ronald Paul van het Havenbedrijf stelt dat het Theemswegtracé onderdeel is het beleid ‘om de achterlandverbindingen te verduurzamen en het spoor-, weg- en scheepvaartverkeer efficiënter te maken’. Volgens hem dreigt er zonder het nieuwe tracé ‘een capaciteitsknelpunt voor het treinverkeer’.

Bekijk de video:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement